Hazerswoudenaar Emiel schrijft eerste prentenboek ‘mijn huis is mooier’

Nieuws
Emiel Eikenaar heeft zijn eerste prentenboek 'Mijn huis is mooier' uitgebracht.
Emiel Eikenaar heeft zijn eerste prentenboek 'Mijn huis is mooier' uitgebracht. Foto: Emiel Eikenaar

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK-  Hazerswoudenaar Emiel Eikenaar (34) heeft zijn eerste boek ‘Mijn huis is mooier’ uitgebracht. Het prentenboek met eigen illustraties van Emiel omschrijft de uitgeverij als: ‘De dieren, die in de boom wonen, wedijveren met elkaar wiens huis het mooiste is. De vraag is alleen: is mooier altijd beter?’. Nadat het verhaal heel lang in de kast had gelegen, besloot hij toch naar een uitgeverij te gaan om het uit te brengen.

Kay van den Ende 

Emiel is opgegroeid in De Veluwe en komt uit een kunstzinnige familie. “Mijn moeder, Joke Eikenaar, heeft al een aantal boeken uitgebracht en mijn zusje heeft op de kunstacademie gezeten”, vertelt hij. Zelf heeft hij animatie aan de kunstacademie gestudeerd. Sinds vorig jaar januari woont hij in Hazerswoude-Rijndijk en in het dagelijks leven werkt hij in de logistiek. Schrijven en tekenen doet hij daarnaast. Vanaf zijn vierde was hij al druk in de weer met het verzinnen van korte verhalen. Dat is hij altijd blijven doen. “Ik schreef altijd al, maar dan alleen voor mijzelf.”

Korte verhalen

Het idee voor zijn boek kwam eigenlijk uit het niks, vertelt Emiel. “Ik heb dit verhaal niet bewust bedacht; het was er 2,5 jaar geleden gewoon opeens. Ik heb in anderhalve dag het verhaal geschreven en een jaar geleden heb ik de illustraties erbij gemaakt.” Dat hij alleen kortere verhalen schrijft heeft een reden. “Bij kortere verhalen, zoals bij een prentenboek, kan ik mijn aandacht langer vasthouden. Als ik een langer verhaal wil schrijven, zeg maar meer dan 50 pagina’s, dan verlies ik mijn concentratie. Ik vraag  me snel af of het wel goed genoeg is. Dan denk ik snel dat niemand het wil lezen dus dan stop ik ermee.”

Ik vond het zonde om niks met het boek te doen- Emiel Eikenaar 

Toch is hij na het aandringen van onder andere zijn moeder naar een uitgeverij gestapt. Met als oorspronkelijk idee om een paar exemplaren te laten drukken en zijn boek aan een buurtbibliotheek te geven. “Ik vond het zonde om niks met het boek te doen, maar bij de uitgeverij waren ze erg enthousiast en wilden ze het graag uitbrengen.”

Inspiratie

Wat hij het liefst doet is tekenen. “Ik teken echt heel erg veel, maar mijn inspiratie met tekenen en schrijven gaat heel erg met vlagen. De ene maand krijg ik het ene idee na de andere, maar ik heb ook maanden lang dat er niks uit komt. De laatste paar maanden heb ik wel ontzettend veel inspiratie voor projecten. Ik ben nu bijvoorbeeld met een plan bezig. Dan kan ik binnen een week zo’n vier tekeningen af hebben”, vertelt hij. Hij laat zich ook beïnvloeden door werken van andere auteurs. Hij is bijvoorbeeld fan van Stephen King en de Harry Potter series. 

Ik zou best wel een keer met mijn moeder aan de slag gaan

“Ik leer ook over de schrijfstijl van andere schrijvers. Dan kun je denken aan hoe een auteur een omgeving omschrijft bijvoorbeeld.”

Toekomst

Zelf wil hij nog geen beloftes maken over toekomstige projecten en boeken. Een samenwerking ziet hij echter wel zitten. “Ik zou best wel een keer met mijn moeder aan de slag gaan. Ze heeft bij dit boek ook vaak hulp aangeboden, omdat zij al veel ervaring en connecties heeft. Ik heb dat toen allemaal afgewezen. Ik wilde het graag allemaal zelf doen, anders had ik het gevoel dat ik een beetje vals speelde.”

Wilt u nog meer weten over Emiel en zijn boek? Dan kunt u naar de onderstaande website gaan: 

https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=12639.