Ziendeweg ook dicht voor doorgaande personenauto’s, bestelwagens en motoren

Nieuws
De Ziendeweg gaat ook dicht voor doorgaande personenauto’s.
De Ziendeweg gaat ook dicht voor doorgaande personenauto’s. (Foto: gemeente Alphen aan den Rijn)

AARLANDERVEEN- De Ziendeweg in Aarlanderveen ten zuiden van de Achtermiddenweg wordt voor een proefperiode van 9 maanden afgesloten voor doorgaande motorvoertuigen. De afsluiting gaat in vanaf april of mei en geldt niet voor landbouwvoertuigen. Dat meldt de gemeente Alphen aan den Rijn.

Door de afsluiting moet de verkeersveiligheid en de leefbaarheid op de Ziendeweg en achterliggende routes verbeteren, zo stelt de gemeente. Volgens de gemeente kan langzaam verkeer (fietsers, maar ook voetgangers) zo beter gebruik gaan maken van de weg. “Na afloop van de proefperiode wordt op basis van alle resultaten een besluit genomen of de weg afgesloten blijft. Als de weg niet afgesloten blijft, dan is de aanleg van een fietspad een mogelijke oplossing voor de langere termijn.” 

Aanleiding besluit 

Het besluit is volgens de gemeente genomen na onderzoek bij belangenorganisaties, en bewoners en bedrijven langs en nabij de Ziendeweg. “Over het algemeen wordt de weg als verkeersonveilig beschouwd, vooral voor fietsers. De meerderheid staat positief tegenover een afsluiting. Dat geldt overigens ook voor de aanleg van een fietspad. Realisatie van een fietspad is echter een langdurig proces door de hoge kosten, aankoop van gronden en procedures, waardoor het pas op langere termijn een oplossing zou kunnen zijn voor de verkeersonveiligheid op de Ziendeweg.” 

De gevolgen van de afsluiting worden nauwlettend gemeten op wegen waar gevolgen van de afsluiting merkbaar kunnen zijn, doordat weggebruikers een alternatieve route gaan rijden. De gemeente Alphen aan den Rijn doet dit in overleg met de gemeente Nieuwkoop en de provincie Zuid-Holland.   

Bestemmingsverkeer

Op de Ziendeweg geldt nu al een breedtebeperking tot 2,2 meter en een aslastbeperking tot 5 ton. Ook op de meeste wegen die aansluiten op de Ziendeweg gelden verkeersbeperkende maatregelen. Grotere voertuigen mogen dus al geen gebruik maken van de weg, behalve als ze ontheffing hebben vanwege een bestemming. Met de afsluiting mogen ook doorgaande personenauto’s, bestelwagens en motoren geen gebruik meer maken van de Ziendeweg. Voor landbouwvoertuigen is er geen geschikte alternatieve route. Een camera gaat overtreders van de afsluiting registreren. Een dergelijke camera staat al aan de weg om de huidige breedtebeperking te handhaven.