Muzikale lichtshow start van het jubileumjaar van de Adventskerk

Nieuws
Maaike Lilipaly (links) en Lydia Vonk (rechts) zetten van alles op touw vanwege het jubileumjaar van de kerk.
Maaike Lilipaly (links) en Lydia Vonk (rechts) zetten van alles op touw vanwege het jubileumjaar van de kerk. (Foto: Peter Franken)

ALPHEN AAN DEN RIJN- “We hebben dit jaar iets moois te vieren. De Adventskerk bestaat 100 jaar”, vertelt Maaike Lilipaly van ‘Stichting Vrienden van de Adventskerk’. “Door het jaar heen kun je feestelijke activiteiten verwachten. We beginnen in februari met ‘Keys of Light’, een lichtshow op de kerk. Voor de kerk plaatsen we een podium met een witte vleugel. Door het aanslaan van de toetsen wordt een spectaculaire lichtshow aangestuurd. Zo zetten we de kerk in een stralend middelpunt.”

Ze vervolgt: “Achter de vleugel is, verdeeld over drie avonden, plaats voor zo’n 50 pianisten, die elk tien minuten krijgen om hun muzikale kwaliteiten te laten horen. Van jong tot oud en van beginner tot virtuoos. Als je ook mee wilt doen, geef je dan snel op. De inschrijving sluit op 28 januari. Het evenement zelf heeft plaats op 10, 11 en 12 februari. Dat wordt de opening van – hopelijk – een heel mooi jaar.”

Trijntje Oosterhuis

“Daarna staat in maart de Jostiband met Trijntje Oosterhuis op de agenda. De kerk staat in hartje centrum en heeft door de jaren heen veel meegemaakt. Daarom willen we de honderdste verjaardag van de kerk niet voor onszelf houden, maar het samen met alle Alphenaren vieren. En waar de Jostiband komt, is het altijd een feestje.”

“In de maanden mei en juni staan de deuren van de kerk wijd open. We richten een expositie in en organiseren rondleidingen. Het is een mooie gelegenheid om de glas-in-loodramen en het gerestaureerde Steinmeyer-orgel van dichtbij te bekijken. Bovendien kun je de toren straks virtueel beklimmen. Die hoge toren is voor publiek niet toegankelijk. Dat is niet veilig.

Daar krijg ik knikkende knieën van- Maaike Lilipaly

Maar we hebben 360-graden opnames gemaakt, zodat je elke etage rondom kunt bekijken. Dat gaat tot veertig meter hoogte, waar je mooi uitzicht hebt over Alphen. Je ziet Archeon liggen, Avifauna, de lichtmast. Bezoekers kunnen een VR-bril opzetten. Het lijkt dan alsof je écht boven op de toren staat en veertig meter naar beneden kijkt. Daar krijg ik knikkende knieën van. Je ziet die diepte écht. Hiermee laten we zien dat je nog steeds jong van hart kan zijn, ook al ben je honderd jaar.”

Stadsbeiaardier

“In het filmpje zie je ook Marianna Marras, de stadsbeiaardier op het carillon in de toren spelen. Elke zaterdag hoor je haar als je in het centrum rondloopt, maar nu zie je haar echt aan het werk. En dat is wel noeste arbeid hoor, wat ze doet! Overigens, we schrijven ook een wedstrijd uit om de kerk na te bouwen. Met luciferstokjes of ijsstokjes, lego of wat je daarvoor maar gebruiken wilt. De bouwwerken stellen we tentoon tijdens de expositie in de kerk en een jury kiest de winnaars uit.”

Een bekende naam, ook van televisie

Galadiner

“Op 13 september hebben we een galadiner met veiling en muzikale optredens in de kerk, waar we zo’n twintig tafels opstellen. Een bekend lokaal restaurant verzorgt het diner en John Kroes is de veilingmeester op die avond. En als er nog mensen zijn die mooie veilingstukken beschikbaar willen stellen, dan houden we ons aanbevolen. Op dit moment zijn er zeven tafels verkocht en zijn we op zoek naar meer bedrijven die ook een tafel kopen en gasten uitnodigen. De opbrengst van deze avond gaat gedeeltelijk naar de kerk en naar een lokaal, maatschappelijk doel. Het feestjaar sluiten we op 16 december af met een gospel- en soulconcert met Berget Lewis & Zo!. Een bekende naam, ook van televisie. Dat wordt ongetwijfeld een groot succes!”

Dit is de rubriek #AlphenLinkt.