Máxima helpt in Boskoop: ‘Het was meteen gezellig’

Nieuws
Vorige week kwam koningin Máxima langs bij het Rode Kruis in Boskoop, om te helpen in het sorteercentrum.
Vorige week kwam koningin Máxima langs bij het Rode Kruis in Boskoop, om te helpen in het sorteercentrum. (Foto: Rode Kruis)

BOSKOOP – Geen toeters en bellen, geen pracht en praal. Koningin Máxima was afgelopen woensdag opeens bij het Rode Kruis in Boskoop. In het sorteercentrum aan het Reijerskoop kwam ze vrijwilligerswerk doen. Volgens de andere vrijwilligers verliep dat heel ongedwongen: “Ze kwam binnen, begon te praten, het was meteen gezellig.”

Morvenna Goudkade

Het Rode Kruis gebouw in Boskoop is kleding-uitgiftepunt. Vroeger was het ook logistiek centrum, maar dat is nu verplaatst naar een grotere locatie in Alphen. Frits Backer, projectleider landelijke kledinguitgifte bij het Rode Kruis, is dagelijks te vinden in Boskoop. Hij was er ook toen vorige week Máxima kwam meehelpen. 

Ik had een programmaatje gemaakt, ze vond het meteen leuk

“In dit kledinguitgiftepunt wordt kleding ingezameld, gesorteerd en verzonden”, vertelt Backer. “De kleding is bestemd voor vluchtelingen. Alle kleding komt door elkaar hier aan en moet dus worden uitgezocht. Het gaat zowel om nieuwe kleding die door bedrijven wordt gedoneerd, als om goede tweedehandskleding van particulieren.” Volgens de projectleider zijn in het sorteercentrum ook bestellingen klaargezet. Die zijn afkomstig van het COA, het Centraal Orgaan Asielzoekers, en het Rode Kruis zelf. “De bestellingen zijn bedoeld voor de diverse asielzoekerscentra. We krijgen dan bijvoorbeeld een bestelling voor 70 truien, 20 jassen en 30 broeken.”

Kleding sorteren en bestellingen klaarmaken

De koningin heeft flink de handen uit de mouwen gestoken, zegt Backer. “Iedereen die hier komt, werkt mee. We hebben eerst even koffiegedronken en kennisgemaakt, gebruikelijk aan het begin van een dienst. Daarna is Máxima kleding gaan sorteren en daarna bestellingen gaan klaarmaken.” Hij was op de hoogte van het koninklijke vrijwilligersbezoek. “Een adjudant is eerder even langsgekomen om het bezoek te bespreken. Ik heb een programmaatje voor haar gemaakt en dat is aan haar voorgelegd. Ze vond het meteen leuk.” Omdat het geen officieel bezoek was en ook geen werkbezoek, is er geen melding van gemaakt, vertelt hij. “Het was heel informeel. Geen toeters en bellen, geen pracht en praal. Er was een adjudant meegekomen en een beveiliger, verder niet.”

Vrijwilliger Jos Gebbinck was er ook, toen Máxima langskwam. Hij komt uit Wijk bij Duurstede. “Niet naast de deur? Ach, ik ben gepensioneerd en heb de tijd. Normaal ben ik als vrijwillig medewerker van het Rode Kruis bij grote evenementen. Nu er geen evenementen zijn, help ik op andere plekken, zoals in Boskoop.” Hoe het was om koningin Máxima te ontmoeten? “Heel leuk, heel ongedwongen. Ze kwam binnen, het was meteen gezellig.” Dat beaamt Frits Backer: “Ze maakte meteen een praatje; het was ouwe jongens krentenbrood.” 

De Boskoopse Ria Beukenkamp en haar man Piet hebben Máxima net gemist. Ze zijn actief bij de Stichting Oost-Europa Boskoop (SOEB) en zijn benaderd door het Rode Kruis. Of ze wellicht wat kleding konden gebruiken voor hun projecten in Roemenië, want er was heel veel ingezameld. 

“Nou, dat wilden wij wel”, zegt Ria Beukenkamp. “We zijn dinsdag wezen kijken. Het bleek dat nog dozen nodig waren, om de kleding in te verpakken voor transport. Wij hebben dozen aangeboden. Maar toen we zeiden dat we die woensdag konden brengen, kregen we de vraag of het ook donderdag kon. Achteraf snappen we wel waarom, want woensdag zou Máxima komen. We hebben haar dus gemist, maar hartstikke leuk dat ze is geweest.”