Werken aan plasticvrije corridor: ‘Hier begint de zee’

Nieuws
Plastic vissen in de sloten van boomkwekerijgebied Boskoop: gezamenlijke actie van ondernemers, vrijwilligers, gemeente Alphen, Hoogheemraadschap van Rijnland en ODMH.
Plastic vissen in de sloten van boomkwekerijgebied Boskoop: gezamenlijke actie van ondernemers, vrijwilligers, gemeente Alphen, Hoogheemraadschap van Rijnland en ODMH. (Foto: Morvenna Goudkade)

REGIO – In Boskoop was zaterdag de aftrap van de plasticvrije corridor Alphen-Gouda-Rotterdam. Sloten rondom de kwekerijen werden opgeschoond, onder het motto: Hier begint de zee!

Morvenna Goudkade

Het is zaterdag druk bij Plantentuin Esveld, aan het Boskoopse Rijneveld. Hier verzamelen boten zich voor de plastic soup-actie. Het is een gezamenlijk initiatief van ondernemers die zijn aangesloten bij Tuinpad Rijneveld en van de gemeente Alphen, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de Omgevingsdienst Midden Holland. De actie is ook afgestemd met opschooncollectieven Alphen Schittert en Boskoop Schittert. 

Kweker Fred Booy is een van de aanspreekpunten van de actie. Zijn naam staat vermeld als contactpersoon in een brief die uitging naar andere kwekers in het gebied. Daarin wordt opgeroepen bewust om te gaan met plastic materialen en afval op de kwekerijen. “Deze dag is de kick-off van een bewustwordingscampagne”, zegt Booy. “Het plastic afval in de sloten heeft uiteindelijk grote gevolgen.” 

Het opschonen van de Boskoopse sloten is een lokale actie, maar met mondiale doelstellingen. Want dat stuk plastic in de sloot kan zomaar afdrijven naar een vaart, die uitkomt op een rivier, die uitstroomt in zee en vervolgens in de oceaan. In de strijd tegen de wereldwijde plastic soup, wordt daarom gewerkt aan plasticvrije corridors. Daarbij worden in verbinding staande waterwegen geschoond op plastics, zodat die niet naar zee kunnen afdrijven. Een gewenste corridor is die van Alphen via Gouda naar Rotterdam. 

Manouk Sloothaak is aanwezig namens het Hoogheemraadschap, net als collega Johan Remijn. “Wat we allemaal verzameld hebben? Big bags, plastic potten, emmers, piepschuim. Best veel.” Remijn vertelt over de geplande Limes Bubble Barrier in de Oude Rijn bij Katwijk, ook hier doet de gemeente Alphen aan mee. Het is een innovatief systeem, dat tot ruim 85 procent van het plastic kan tegenhouden, voordat het in de Noordzee terechtkomt. Remijn en Sloothaak stellen dat plastic enorme impact heeft. “Het milieu gaat eraan kapot, gemalen gaan eraan kapot, het komt in de voedselketen, met alle gevolgen van dien. En het geeft gezondheidsschade, want ook wij mensen krijgen plastics binnen, gemiddeld 5 gram per persoon per week.”

In een van de boten zit ondernemer Jeroen Fase van Telermaat, toeleveringsbedrijf voor de boomkwekerij. Fase is al jarenlang bezig met de aanpak van plastics. Zijn bedrijf neemt structureel overtollige plastics mee terug, als er materialen geleverd worden. Op het bedrijf heeft Fase een plasticpers staan, waarna de plastics naar een recyclebedrijf gebracht worden. Inmiddels heeft de Greenport Boskoop zich aangesloten bij het Programma Plastics, waar meerdere greenports samenwerken. 

Ook Anja Guldemond is druk aan het plastic vissen. De Boskoopse is er als vrijwilligster van Boskoop Schittert. “Ik heb al drie zakken plastic opgehaald”, meldt Guldemond. Het opschooncollectief is een uitbreiding van Alphen Schittert, inmiddels is ook Rijnwoude Schittert van start gegaan. 

Esther Hunsche, van de Schone Buurt Coaches in Alphen, houdt zich bezig met projecten rond zwerfafval. “In eerste plaats afval op het land, maar heel veel afval komt in het water terecht.” Ze is trots op de 700 opschoonvrijwilligers. “Met elkaar hopen we mensen bewust te maken.” 

Fred Booy meldt na afloop dat er 3 kuub plastic uit de sloten is gehaald. “Ook hebben kwekers zelf plastic en oude potten op hun land verzameld. Die materialen zijn door de gemeente opgehaald. Bedoeling is om dit structureel te maken. Alles wat niet in de sloten terechtkomt draagt bij aan vermindering van de plastic soup.”

Kweker Fred Booy (li) is een van de initiatiefnemers van de opschoonactie, namens Tuinpad Rijneveld in Boskoop.