Betaald ouderschapsverlof voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen

Politiek
Beide ouders krijgen volgend jaar in het eerste levensjaar van hun kind beiden negen weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.
Beide ouders krijgen volgend jaar in het eerste levensjaar van hun kind beiden negen weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. (Foto: Andreas Wohlfahrt voor Pexels)

NOORD-HOLLAND - De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de wet betaald ouderschapsverlof. Dit voorstel regelt dat ouders deels betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen bij de geboorte van hun kind, een belangrijke stap vooruit, voor moeders, hun partner en het kind. De invoering van het betaald ouderschapsverlof geeft werkende ouders mogelijkheden voor de verdeling van werk en zorgtaken.

In het spitsuur van het leven van veel ouders is extra tijd samen zijn met je pasgeboren kind erg belangrijk. Door betaald ouderschapsverlof als wettelijk recht in te voeren wordt een fundamentele stap voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen gezet.

Op dit moment kennen we in Nederland al 26 weken ouderschapsverlof per ouder in de eerste acht levensjaren van het kind. Met dit nieuwe voorstel worden beide ouders in het eerste levensjaar van het kind voor negen van deze weken gedeeltelijk doorbetaald. Deze weken komen bovenop de zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en zes weken geboorteverlof voor de partner. De wet betaald ouderschapsverlof treedt 2 augustus volgend jaar in werking.