Diede the Great ook bij haar club in Alphen gehuldigd

Sport
Diede de Groot (rechts) won ook Olympisch Goud.
Diede de Groot (rechts) won ook Olympisch Goud. Foto: Mirjam Soeterbroek

ALPHEN AAN DEN RIJN- Diede de Groot ging de afgelopen week van het ene feestje naar het andere. En allemaal waren ze speciaal voor haar op touw gezet. De Oudewaterse is donderdag in haar woonplaats al uitgebreid in het zonnetje gezet en uitgeroepen tot ereburger van de gemeente Oudewater en een dag later was ze eregast bij tennisclub Nieuwe Sloot in Alphen, waarvan Diede al vele jaren lid is en er traint. Ook in Alphen is ze overladen met cadeaus. Nieuwe Sloot eerde, onder leiding van de voorzitter van Nieuwe Sloot Wally Spanjer het bekendste lid op een mooie manier.

Theo van Egmond

De Alphense Amanda Hopmans is al vanaf het begin de succesvolle trainster van Diede de Goot. “In oktober startten we hier bij Nieuwe Sloot na een eerste kennismaking met een avontuur om te bekijken wat er met jouw talent is te bereiken. We wisten allebei niet waaraan we met die reis zouden beginnen en zou kunnen eindigen. Het is een heel mooie reis geworden. Ik ben heel blij dat je dat aangedurfd heeft en hier staat een onwijs trotse coach.”

Succesvol

En die trots is voor beiden meer dan terecht. De nu 24-jarige rolstoeltennisster is momenteel een van de succesvolste sporters ter wereld. Alle grote tennistoernooien won ze in dit kalenderjaar. De Golden Slam heet zo’n prestatie. Achtereenvolgens was ze winnares in Melbourne bij de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, De Olympische Spelen in Tokyo (met Aniek van Koot ook het dubbelspel) en de US Open. De recente winst in Amerika betekende overigens al de twaalfde Grand Slam-overwinning in haar imposante loopbaan.

Bloemen

Volop bloemen uiteraard voor Diede en haar coach, maar ook diverse andere prachtige blijken van waardering. Zo bood tennisclub Nieuwe Sloot haar een baan naar keuze aan die haar naam gaat dragen. “Betekent dat ik daar ongelimiteerd gebruik van mag maken”, vroeg Diede aan de clubvoorzitter, waarna ze na enig nadenken en steun van de aanwezigen voor baan 1 koos. “Supercool zeg”, was haar reactie. “Daar droom je toch altijd van om een eigen baan te hebben.” Namens de Esther Vergeer Foundation overhandigde Marie Louise Lemmen haar een prachtig kettinkje, uiteraard met het nummer 1 eraan. De spekkoeken van de Spekkoekenkoningin, aangeboden door Marc Veldkamp van SAT (Stichting Alphense Tennisparken) vielen bij het duo ook zeer in de smaak. Sportwethouder Gert-Jan Schotanus had ook nog wat voor haar in petto. “Op mijn zevende ben ik begonnen met tennissen”, liet Diede weten. “Dat ging best aardig, maar toen ik vanaf mijn vijftiende meer toernooien ging spelen dacht ik echt ja dit ligt me wel. Twee jaar later ben ik met Amanda begonnen aan het grote avontuur.”

Trots

Wally Spanjer liet nog eens met nadruk weten hoe trots men bij de club is dat een topper als Diede bij de club traint. “En niet alleen omdat het een topper is als speelster, maar ook omdat ze een stimulans is hier voor iedereen”. Diede liet op haar beurt blijken dat zij even blij is dat ze altijd bij de club terecht kan en dat iedereen altijd voor haar klaar staat. “We voelen ons bij Nieuwe Sloot echt helemaal thuis.”

Doorgaan

Alle grote doelen zijn bereikt, maar Diede gaat gewoon door. “Ik voel dat ik me nog meer kan verbeteren en wil nog veel meer winnen. Bovendien heb ik er nog steeds enorm veel plezier in. Nu even lekker genieten van mijn familie, daar heb ik nu wel even behoefte aan. “ Ze bedankte uiteraard iedereen voor de support en de aanwezigen mochten allen haar prachtige olympische gouden medailles bekijken. “En gaan jullie nu maar lekker een taartje eten met mijn hoofd erop.”