TAVV legt schelden en schutingstaal aan banden

Sport
De aangescherpte regels gelden voor alle teams binnen de voetbalvereniging.
De aangescherpte regels gelden voor alle teams binnen de voetbalvereniging. Foto: TAVV

TER AAR - Schelden, iemand de vreselijkste ziektes toeschreeuwen. Op en rond de sportvelden lijkt het erbij te horen. Maar voetbalvereniging TAVV in Ter Aar vindt dat hier verandering in moet komen en is vastberaden om het gebruik van kwetsende en discriminerende scheldwoorden tegen te gaan. Ruud Zonderop, voorzitter van de voetbalvereniging, heeft samen met de rest van het bestuur van de vereniging de campagne ‘Doe ff normaal’ bedacht. Met deze campagne wil de club duidelijk maken dat schelden alles behalve normaal is.

Kay van den Ende

De uitspraak ‘Doe ff normaal’ is volgens Ruud heel toepasselijk bij de campagne. “Jeugd maar ook volwassenen vinden het tegenwoordig heel normaal om te schelden op het veld, terwijl dat natuurlijk niet zo is.” Van een scheldwoord zoals shit of kak keek de club niet op, maar kwetsende en discriminerende scheldwoorden zoals kanker waren de laatste druppels voor de vereniging. Hieruit ontstond de campagne die vanaf vorige week officieel is ingegaan. 

Maatregelen

Maar waar trekt de club de grens? En wat zijn toepasselijke regels voor deze campagne? Bij sport komt uiteraard emotie kijken, wat Ruud zeker begrijpt. “Als iemand gefrustreerd is met zichzelf en dat laat merken, passen wij de regels niet toe. Zodra het iemand anders kwetst of op iemand anders gericht is hebben wij de bestaande onbehoorlijk gedrag regels aangescherpt.” De club heeft de scheidsrechters gevraagd om naar de aangescherpte regels te fluiten. “Als de scheidsrechter een kwetsend of discriminerend scheldwoord hoort mag hij een vrije trap aan de tegenpartij geven of een gele kaart geven. De gele of rode kaarten worden doorgegeven aan de KNVB, wat ook kan eindigen in een boete.”

Genoeg motivatie om het schelden op het veld te verminderen, maar hoe zit het met de toeschouwers? “Voor het publiek gelden geen regels, maar wel zorgen wij ervoor dat er iemand bij het publiek staat om alles in de gaten te houden. Diegene kan waarschuwingen geven of zelfs iemand vriendelijk verzoeken om te vertrekken”, legt Ruud uit. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt binnen de vereniging, dezelfde regels gelden voor alle teams ongeacht niveau. “Bij de jeugd sporen we coaches ook aan om de kleintjes er op aan te spreken of ze aan de kant te halen om te laten zien dat hun daden ook consequenties hebben.”

Wie blijft schelden kan gewoon vertrekken

Resultaten 

Door de herfstvakantie zijn er minder wedstrijden gespeeld dan normaal en kan de club ook nog niet aantonen of de regels goed uitpakken. Ruud vertelt dat de club ook nog niet echt met de statistieken van de campagne bezig is. “De statistieken zijn nu nog niet het belangrijkste voor ons. Wij willen graag zien dat teamgenoten elkaar corrigeren in het schelden. Later gaan we wel kijken naar de resultaten. En als het nodig is scherpen we de regels nog meer aan.” Binnen de vereniging wordt de campagne gesteund en komen er veel positieve reacties van spelers, trainers en ouders. “We hebben laatst nog een mail ontvangen van een scheidsrechter die heel enthousiast over onze campagne is.”

Ruud en de vereniging hoopt uiteraard dat meerdere clubs deze campagne oppakken en de aangescherpte regels willen toepassen. “Wij hebben nog niks van andere clubs gehoord, maar dat kan altijd nog.” Voor nu wil de club graag voorkomen dat er geen geweld wordt gebruikt op het veld. Ruud ziet steeds vaker nieuws over vechtpartijen voorbij komen op voetbalvelden. “Wij staan liever in het nieuws met onze campagne, dan dat er een vechtpartij is geweest.”