Quinty en Cheyenne uit Alphen zijn twee echte kampioenen op de fiets

Sport
Quinty Keijzer en Cheyenne van der Meer timmeren aan de weg.
Quinty Keijzer en Cheyenne van der Meer timmeren aan de weg. (Foto: Peter Franken)

ALPHEN AAN DEN RIJN- De Nederlandse kampioenschappen veldrijden voor de jeugd zijn vorige maand gehouden gehouden. Twee leden van het Alphense Avanti vielen in de prijzen: Quinty Keijzer werd derde en Cheyenne van der Meer eerste. Ieder in haar eigen leeftijdscategorie. Wie zijn die twee kampioenen op de fiets?

Cheyenne is negen jaar oud. Een paar jaar geleden is haar beste vriendin Quinty al eens kampioen bij een Nederlands kampioenschap wegwielrennen. “Toen ik dat zag, wilde ik ook zo’n trui. Ik zat op paardrijden en kickboksen. Maar ik heb de hele vakantie gesmeekt om ook op wielrennen te mogen. Met die andere sporten ben ik gestopt, want wielrennen kost veel tijd. Ik train twee of drie keer per week bij Avanti. We doen dan aan veldrijden, wegwielrennen en mountainbiken. Dat wisselen we af.”

Olympisch kampioen én wereldkampioen zijn

Vaders zijn vrienden

Haar vriendin Quinty is een jaartje ouder. Ze kennen elkaar omdat hun vaders vrienden van elkaar zijn. Ook zij deed eerst andere sporten: voetbal, turnen en zwemmen. “Maar fietsen vind ik het leukst. Het is een heel mooie sport en doe het al vier jaar.” Ze traint drie keer een uur in de week en heeft elk weekend wel een wedstrijd. Zo rijdt haar vader haar door heel Nederland en soms zelfs naar België of Duitsland.

De meiden willen allebei heel goed worden in fietsen. En natuurlijk hebben ze hun idolen. “Ik heb handtekeningen en foto’s van Mathieu van der Poel en Marianne Vos. En van Mathieu heb ik ook een handtekening op mijn helm. Maar die is nu te klein”, vertelt Cheyenne. “En Marianne Vos kwam toevallig bij een wedstrijd kijken waar ik aan meedeed.” Natuurlijk heeft Quinty ook twee grote voorbeelden: Lucinda Brand en, uiteraard, ook Mathieu van der Poel.

We zijn niet alleen maar ‘volle bak’ aan het trainen

Fiets door de modder

Quinty vindt veldrijden het leukst. Cheyenne kan niet kiezen. “Rijden op de weg is leuk, maar je kunt wel gemakkelijker plakken. Dan ga je in iemands wiel zitten, uit de wind, dat fietst minder zwaar. Met veldrijden kan je sneller wegrijden. En je hebt hobbels en uitdagingen.” Ploeteren ze dan ook al met de fiets op hun nek door de modder? “Daar oefenen ze al wel op, maar in wedstrijden mag dat nog niet. Daar zijn ze te jong voor”, zegt de vader van Cheyenne. “Ze leggen planken over de modder en moeten soms een stukje rennen met de fiets op de schouder. Quinty doet dat nu al en Cheyenne krijgt daar volgend jaar mee te maken. Het verschil met mountainbiken? Daar is het de bedoeling dat je het parcours écht fietsend aflegt. Daar komt flink wat techniek bij kijken.”

Leuke club

Avanti is een leuke club, volgens Cheyenne en Quinty. Er wordt écht niet alleen gefietst. “We vieren Sinterklaas en doen natuurlijk ook iets met kerst en oud en nieuw. Dan eten we oliebollen. Over een tijdje gaan we naar Texel, op kamp, en met Koningsdag doen we leuke spelletjes, zoals spijkerpoepen. En na elke training doen we spelletjes. We zijn niet alleen maar ‘volle bak’ aan het trainen.”

Met zijn allen

Fietsen is een individuele sport. De meiden doen het leuk. Maar beide vaders willen nog even kwijt dat ze het bij Avanti wél met zijn allen doen. “Als de anderen niet komen trainen, dan worden deze meiden ook niet goed. Zo hebben ze allemaal heel veel aan elkaar.”

Olympisch kampioen én wereldkampioen zijn. Dat is de wens van de twee vriendinnen. Dat ze dan nog een stuk harder moeten trainen dan nu, dat maakt ze écht niet uit.