Verzetshelden krijgen een gezicht in Slotermeer

Algemeen
Plaatsing van het portret van Willem Arondeus.
Plaatsing van het portret van Willem Arondeus. ((Foto: Brandeisfotografie))

NIEUW-WEST - Door heel Amsterdam krijgen steeds meer straten een portret van hun naamgever. Afgelopen vrijdag kwamen daar zeventien nieuwe bij in de verzetsheldenbuurt in Slotermeer. De eerste van een serie.

De grote witte muur aan de Staringstraat (West) om de hoek van het huis van Paul Fennis was wel erg wit. “Ik zag het voor me: een groot portret van Staring erop, met daarbij een van zijn gedichten.” De kosten ervoor waren te hoog, maar het idee van een afbeelding van de 19e-eeuwse dichter bleef. En werd uiteindelijk een paneel. De eerste van honderden panelen door de stad, onder de naam van Fennis’ initiatief ‘Geef Straten een Gezicht’.

Meer dan een naam

Fennis: “Bewoners hebben vaak geen idee wie de persoon is naar wie een straat is genoemd. Ik wil straten meer persoonlijkheid geven. Een paneel met afbeelding plus korte levensloop daarop draagt daar aan bij.” Na 33 panelen in Geuzenveld begin dit jaar, waarbij de teller in totaal op 282 stond, is nu Slotermeer aan de beurt. Daar zijn rondom de Burgemeester Vening Meinesz- en Burgemeester De Vlugtlaan in de jaren vijftig veel straten naar verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog genoemd. Fennis: “Deze mannen en vrouwen verdienen meer dan een naam en een zinnetje, zoals nu het geval is.”

48 panelen

Geld kwam via subsidie vanuit Buurtbudget Slotermeer Noordoost (waarbij stadsdeelvoorzitter Emre Ünver het belang in het kader van 75 jaar vrijheid benadrukte) en van woningbouwvereniging de Alliantie. Daarmee kunnen 48 panelen worden vervaardigd. Na deze goede boodschap ging Fennis aan de slag. Hij maakte bewoners die een paneel aan hun woning krijgen enthousiast, schakelde Westerpostjournaliste Shirley Brandeis in voor de teksten en regelde bij diverse instanties portretten van de verzetsstrijders.

Aandacht

In de Arondeusstraat kwam bewoner Joke Veldkamp vrijdag tijdens het plaatsen door Mehmet en Michael van Nemec Techniek een kijkje nemen. “Mooi om de buurt te laten zien wat een persoon allemaal gedaan heeft. Willem Arondeus verdient dit als kunstenaar én verzetsman. Mooi is ook dat hij in die tijd voor zijn homoseksualiteit uitkwam. Al die aandacht voor hem, laatst in het Verzetsmuseum en nu hier, is goed. Ik vind het ook mooi dat ik niet in een onbenullige straat woon.”

Wie zijn zij, wat deden zij

Joop IJisberg

Na Arondeus, Verleun, Eijl en nog veertien portretten afgelopen vrijdag zullen de komende maanden de volgende portretten in het straatbeeld verschijnen. Rond 25 februari, als de Februaristaking van 1941 wordt herdacht, zal het bord aan de Joop IJisbergstraat worden onthuld in bijzijn van de familie van verzetsheld IJisberg, die op die bewuste dag in de Tweede Wereldoorlog opstond tegen de bezetter en tegen discriminatie. Zoals zoveel anderen ook deden.

Fennis: “Dát wil ik laten zien. Wie zijn zij, wat deden zij. En ze een gezicht geven.”

Op www.facebook.com/dewesterpost staat een korte film over de plaatsing van het portret van Johan Limpers.


Shirley Brandeis