Een schoonmaakrondje met Roy

Algemeen
Elke dag eentje, of meer in het geval van Roy Carter.
Elke dag eentje, of meer in het geval van Roy Carter. ((Foto: Brandeisfotografie))

NIEUW-WEST - In de week dat de gemeente Amsterdam een afvaloffensief voor een schone stad begon, liep de Westerpost mee met Roy Carter. De Slotervaartse buurtbewoner pakt dagelijks – soms meerdere keren – zijn grijper en vuilniszak voor een rondje door de buurt in Oostoever. Zijn missie: van Amsterdam de schoonste stad van Nederland maken.

Het begint bij de opvoeding, thuis en op school

Petflessen, blikjes energiedrank, sigarettenpeuken, tissues, wietzakjes, snoepverpakking en - sinds enkele maanden - heel veel mondkapjes. Roy Carter weet bij elke ronde zeker dat hij het tegenkomt. Al is het niet zijn afval, hij ruimt het graag op. “Dit is mijn buurt, dus wil ik dat het hier schoon is.” Of we niet vergeten te vermelden dat diverse buren ook meehelpen, aldus de zwerfafvalambassadeur die momenteel een hoofdrol speelt in een stedelijke campagne met de hashtag ‘Elke dag eentje’. Carter: “Als iedereen elke dag één stuk afval opraapt van straat, zouden we een heel eind komen. Omdat niet iedereen dat doet, raap ik er elke dag meer op.”

Van een ander

Hij zegt het zonder oordeel. Bijna met enig begrip voor het feit dat niet iedereen afval weggooit waar het hoort of oppakt als het ligt waar het niet hoort. “Ik sprak laatst een groepje scholieren aan. Ze zeiden heel eerlijk dat ze zelf nooit vuil van een ander op zouden rapen. Omdat het van een ander dus is. Eén meisje gaf zelfs aan dat ze bij gebrek aan een vuilnisbak in de buurt haar afval soms op straat gooit. Ik hoop dat ze voortaan anders doet, nu ze weet dat anderen het dan voor haar oprapen.”

Volgende dag weer

“We moeten het denkproces veranderen,” vervolgt Carter zijn verhaal terwijl hij plastic bij de slootkant weggrijpt. “De gemeente doet veel, maar kan het niet alleen. Als ik een rondje heb gemaakt, ligt het de volgende dag weer vol. En soms erger. Gedrag van mensen is moeilijk te veranderen. Het begint bij de opvoeding, thuis en op school. Als ik niet zou werken, zou ik zelf langs alle scholen willen gaan om voorlichting te geven.”

Schoonste ter wereld

Opgeven zal hij nooit. “Dit is voor mij gelukkig ook ontspanning. Ik maak een rondje, ben in beweging, spreek buurtgenoten.” Ooit zal Amsterdam de schoonste stad ter wereld zijn, sluit hij zijn ronde met de journalist af. “Ik hoop het mee te maken. En kom op, we kunnen naar de maan, dan moet dat toch ook lukken?”

Voor meer informatie: www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/afvaloffensief/ .

Shirley Brandeis