Laagbouw Nieuw-Sloten moet over op ‘all electric’

Algemeen
De leden van W.E.N.S. vlnr: Nico Beumer, Frans Peters, Rene Goossens, Alina Sijthoff en Hans Roeland Poolman.
De leden van W.E.N.S. vlnr: Nico Beumer, Frans Peters, Rene Goossens, Alina Sijthoff en Hans Roeland Poolman. ((Foto: Pr ))

NIEUW-WEST – De gemeente Amsterdam wil in 2040 ‘van het aardgas af’. Het is de bedoeling dat alle woningen uiterlijk in 2040 voor verwarming, warm water en koken gebruik gaan maken van andere energie. Voor de hoogbouw in het centrumgebied van Nieuw Sloten denkt de gemeente aan een ‘lokaal warmtenet’. De omliggende laagbouw zou van aardgas moeten overstappen op ‘all electric’, dus geen gas meer, maar alles elektrisch.

Werkgroep Energietransitie Nieuw Sloten zet een enquête uit

Tot nu toe heeft de gemeente de bewoners niet geraadpleegd over wat hun wensen zijn. Daarom heeft een actieve bewonersgroep, Werkgroep Energietransitie Nieuw Sloten (W.E.N.S), samen met de Vrije Universiteit en de Technische Universiteit Delft een enquête opgesteld voor de bewoners van Nieuw Sloten, inclusief Park Haagseweg.

Andere energie

Elke overstap van het aardgas naar ‘andere energie’ kost geld. Een deel daarvan betaalt de gemeente en de energiebedrijven zoals extra kabels, schakelkasten en dergelijk in de openbare ruimte. De nieuwe installatie binnenshuis komt ten laste van de verhuurders, of de eigenaren van koopwoningen.

Aanschaf

Bijvoorbeeld de aanschaf en installatie van een warmtewisselaar, een warmtepomp, een warmwater boiler en een kookplaat. Per energiebron, anders dan aardgas, gaan de investeringskosten verschillen. Op www.wens.amsterdam, de website van de onafhankelijke bewonersgroep staan de verschillen in investeringskosten beschreven.

Op www.wens.amsterdam staan de verschillen in investeringskosten beschreven

Als voldoende bewoners van Nieuw Sloten, inclusief Park Haagseweg meedoen met de enquête, de ‘Raadpleging’ zoals W.E.N.S het noemt, kan duidelijk worden welke voorkeur voor energievoorziening die bewoners hebben. Die voorkeur kan W.E.N.S. inbrengen bij gesprekken met de gemeente, want de door de gemeente genoemde overstap naar ‘all electric’ is niet in beton gegoten.

Alternatief gas

Eén van de opties voor vervanging van het aardgas, is het gebruik van een ander duurzaam gas., bijvoorbeeld biogas of waterstofgas. Een groot deel van het leidingnet is er al geschikt voor en verwacht wordt dat er ‘ombouwkits’ beschikbaar komen om bestaande apparatuur zoals cv-ketels, gasstellen en fornuizen, geschikt te maken voor dat nieuwe gas. De gemeente Amsterdam wil het nieuwe, duurzame gas beschikbaar stellen in het oude Dorp Sloten. Maar het is nu nog niet zeker of er tussen nu en 20 jaar voldoende van dat gas geproduceerd wordt om ook in de wijk Nieuw Sloten te leveren.

Enquête

Bewoners van Nieuw Sloten, inclusief Park Haagseweg, kunnen de enquête van W.E.N.S, via www.wens.amsterdam nog invullen tot en met vrijdag 20 november 2020.

Cees Fisser