Studenten in Drie Hoven mogen langer blijven

Algemeen
Naast tuinieren, hebben de studenten nog meer plannen om in de buurt te helpen, nu ze vooralsnog drie maanden langer mogen wonen in De Drie Hoven.
Naast tuinieren, hebben de studenten nog meer plannen om in de buurt te helpen, nu ze vooralsnog drie maanden langer mogen wonen in De Drie Hoven. ((Foto: Pr ))

NIEUW-WEST - De studenten in het voormalige bejaardentehuis De Drie Hoven mogen voorlopig blijven. De eigenaar van het pand, Woonzorg Nederland, heeft nog niet alle zaken rond om per 1 januari te beginnen met het nieuwe project. De studenten slaken een diepe zucht. Voor hen betekent het dat het zoeken naar een andere woning nog even kan worden uitgesteld, maar ook omdat ze zo’n leuke plek om te wonen zoals in de Drie Hoven niet snel meer vinden.

Woonzorg Nederland gaat het pand verbouwen maar moest een periode van leegstand overbruggen. Connect Generations werd gevraagd om te helpen het pand tijdelijk te laten bewonen door studenten. Connect Generations verbindt generaties met elkaar. Oud en jong samen laten wonen doen zij door heel Nederland. Studenten mogen in het pand wonen voor een lage huur en doen dan tien uur per maand vrijwilligerswerk in de buurt.

Meerwaarde

“Het is echt heel fijn nieuws, dat we het concept nog drie maanden langer door kunnen zetten. Er is nu langer tijd om naar andere panden in Amsterdam te gaan kijken en we kunnen de buurt nu langer helpen”, vertelt Marie-José Beverloo. Zij is in september in De Drie Hoven komen wonen. De uit Sliedrecht afkomstige student is bezig met haar master Cardiovascular Research aan de Vu. “Het helpen in de buurt geeft onszelf een meerwaarde, het verbreedt je blik’’, is haar conclusie.

Gita Klopper, eigenaar van Connect Generations, is ook heel blij met drie maanden respijt. Ze had er al op gehoopt, immers vaak hoor je dat bouwprojecten later beginnen dan de planning, vanwege het verkrijgen van de nodige vergunningen en zo meer. Waar de verlenging aan ligt weet ze niet precies. ‘’Het is natuurlijk voor de buurt en de studenten heel goed nieuws. We zijn dan ook van plan om meer activiteiten in de buurt te gaan organiseren. Vooral rondom de feestdagen.’’

Buurtactiviteiten

De studenten hebben er in ieder geval zin in en hebben al weer de nodige aan activiteiten opgepakt. Marie-José zit sinds kort bij de regie groep Slotervaart Zuid, een initiatief van buurtbewoners. ‘’Er kunnen daar aanvragen worden gedaan voor financiële ondersteuning voor activiteiten in de buurt. Vandaaruit zijn we nu aan het kijken of we meer buurtactiviteiten coronaproof kunnen organiseren. We kunnen nu weliswaar veel minder, maar er is nog best veel mogelijk. We hebben nu elke week brainstromsessies om de plannen vorm te geven’’, vertelt ze.

De plannen zijn nog niet helemaal concreet, maar er wordt gedacht aan het maken van lampionnen met daarna een optocht voor de kinderen. ‘’Of een kaartjesactie. Kaarten met elkaar maken en huis-aan-huis in de brievenbus doen om elkaar een hart onder de riem te steken in deze tijd. Iets met muziek in de binnentuinen of in de buurt rondom de kerst. Er zijn genoeg plannen en ik ben benieuwd hoe het de komende tijd wordt uitgewerkt.”

Aanstekelijk

Volgens Marie-José is het voor veel studenten geen enkel probleem om mee te doen in de buurt en er uren voor vrij te maken. “Ik besteed vaak meer dan de afgesproken tien uur per maand aan de buurt, want het is zo leuk, het is aanstekelijk en van het een komt het ander. Het gaat eigenlijk heel automatisch en hoef ik niet veel moeite te doen om aan die tien uur te komen, ik zit er zo overheen”, vertelt ze enthousiast. Dat geldt volgens haar voor veel studenten. “Het is natuurlijk anders als je stage loopt, dan ben je wat beperkter in je tijd.”

Verder dan 31 maart, de periode dat de studenten er langer mogen wonen, kijkt ze niet. “Tegen die tijd zullen we wel weer zien. Ik ben al heel blij dat ik langer in Amsterdam kan zitten. We zijn overal blij mee zolang we er mogen blijven”, besluit ze.

Uniek project

Gitta Klopper kijkt wel verder dan 31 maart. “Het is een uniek project. Het lost tijdelijke leegstand op en jong en oud vinden elkaar in een buurt en ondersteunen elkaar. Voor jongeren is het goed om verder te kijken dan hun eigen wereld. Het is heel goed voor je ontwikkeling en het verbreedt je horizon.” Ze hoopt dat er elders in Amsterdam nog ruimte is voor haar project. “Er staan immers nog genoeg panden leeg in de stad’, concludeert ze.

Titia Hartvelt