Strengere regels voor kamerverhuur voorgesteld

Algemeen
Kamerverhuur leidt vaak tot overlast.
Kamerverhuur leidt vaak tot overlast. ( (Foto: internet) )

NIEUW-WEST – Het is een terugkerend onderwerp in de stadsdeelcommissie Nieuw-West: de negatieve gevolgen van verkamering van eengezinswoningen en appartementen, die gebouwd zijn voor gezinnen. Er werd dan ook werd bijna een uur gediscussieerd over verkamering, B&B, short stay en andere verhuurvormen. Een voorstel van GroenLinks voor strengere regels werd unaniem aangenomen.

Eind september sprak Niko Stammes namens de werkgroep ATV1066 in, over de almaar toenemende ‘verkamering’ van eengezinswoningen en appartementen in het stadsdeel. Verkamering is het bedrijfsmatig opkopen van te koop staande woningen. Niet om er zelf te gaan wonen, maar als beleggingsobject door die woning per kamer te verhuren, met een gemeenschappelijke keuken en sanitair. Hierdoor neemt het aantal geschikte woningen voor gezinnen af; stijgt de verkoopprijs; ontstaat overbewoning in straten en appartementsgebouwen; en neemt de leefbaarheid in de buurt af. Er wordt veel geblowd, gefeest in de tuin of op balkons tot diep in de nacht.

Eind oktober kon Stammes aan de commissie melden dat ATV1066 intussen contact heeft met actiegroepen in De Aker en Slotermeer. Een inspreekster uit De Aker vertelde dat zij binnenkort ‘gesandwicht’ gaat worden door woningspliting aan de ene kant van haar eengezinswoning en verkamering aan de andere kant.

Verkameren beperken

De regels voor de verhuur van woningen en kamers zijn eind 2019 door de gemeenteraad vastgesteld in de zogeheten ‘Huisvestingsverordening 2020’. De actiegroepen willen dat die regels strenger worden. Zij pleiten ervoor dat het maximum percentage van 25 procent kamerverhuur per flatgebouw of per straat wordt teruggeschroefd tot slechts 5 procent. Hetzelfde moet gelden voor verhuur van B&B, short stay hotel, gewone kamerverhuur en verhuur van hele woningen aan expats.

Omdat al deze verhuurvormen ten koste gaan van de sociale cohesie in wijken, zouden ook deze vormen van verhuur binnen het percentage van maximum 5 procent per flat of per straat moeten vallen.

Verder zouden woningen en appartementen alleen verkamerd mogen worden als ze een oppervlak hebben minimaal 150 vierkante meter. Vanwege de ernst van de situatie willen de bewoners dat deze nieuwe regels al op 1 januari 2021 ingaan en niet hoeven te wachten tot de Huisvestingsverordening 2022.

Advies GroenLinks

Even leek het erop dat Stammes en de actiegroepen geheel op hun wenken bediend werden, door een ongevraagd advies dat GroenLinks had opgesteld. Die partij had een advies aan de gemeenteraad voorbereid om ‘verkamering en andere vormen van woninggebruik verder te beperken’. Als bron hiervoor noemde de partij een gesprek met bewoners, eind augustus, aangevuld met vragen aan en antwoorden van het dagelijks bestuur (db).

Het advies bevat drie delen: deel de gebieden waarin de huidige quota gelden op in veel kleinere eenheden, bij voorkeur tot ‘buurtniveau’. Houd bij de quotering rekening met het karakter van die buurten. Zorg voor meer handhaving van de regels. Open een meldpunt waar bewoners anoniem en gemakkelijk wantoestanden en illegale vormen van verkamering kunnen melden. En als laatst, cluster alle vormen van het gebruik van woningen, zoals verkamering, Airbnb en Short Stay onder één quotum en leg dit ook vast in de zogeheten Omgevingsvisie.

Per saldo gaat het advies van GroenLinks minder ver, dan het door de bewoners gevraagde quotum van maximaal 5 procent.

Politieke discussie

Hierna bood de voorzitter Sarah Biddle (GroenLinks) gelegenheid aan de andere fracties en het dagelijks bestuur om te reageren.

Mohamed Alkaduhimi (DENK) en Hamza Kacha (PvdA), zeiden de voorstellen van GroenLinks te steunen. Hans van der Straeten (VVD) had bedenkingen. De VVD vindt ‘meer handhaving van de bestaande regels’ voldoende. Verder verwacht de VVD dat het advies van GroenLinks niet haalbaar is, omdat de regels voor ‘verkamering’ pas op 1 april 2020 zijn ingegaan en nog geen evaluatie is gehouden. Ook Mario van Dregt (50Plus) vond het te vroeg om al vóór een evaluatie van de regels, nieuwe regels in te voeren. Hij wil graag een overzicht van het aantal kamerverhuurders per woning in Nieuw-West.

Esther Tienstra (GroenLinks) antwoordde dat ze op advies van de Raadscommissie Wonen van de gemeenteraad het advies heeft opgesteld, zodat die commissie er al kennis van kan nemen bij een tussenevaluatie.

Effect

Dagelijks bestuurder voor Wonen, Ronald Mauer (D66) vond het een belangrijk onderwerp, “waarbij Nieuw-West steeds meer in de actiestand gaat staan”. Inspreken vanuit de sdc Nieuw-West in de Raadscommissie Wonen zou kunnen, al weet Mauer niet wat voor effect dat heeft, omdat de gemeenteraad zich vooral gaat buigen over ‘woningsplitsing’. Als de voorstellen van GroenLinks niet meer per januari volgend jaar ingevoerd kunnen worden, moeten ze voor 2022 worden meegenomen. Mauer schat in dat een quotum van slechts 5 procent politiek niet haalbaar zal zijn in de gemeenteraad. Anoniem misstanden melden bij een meldpunt kan al, maar je kunt dan geen terugkoppeling krijgen van de acties die ondernomen worden. Volgens Mauer is er veel te zeggen voor een ‘gecombineerd quotum voor alle woonvormen samen’.

Het advies van GroenLinks werd door alle aanwezige commissieleden ondersteund.

Cees Fisser