Win laatste deel De Badhoeve-trilogie

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

BADHOEVEDORP - ‘Een schone getuigenis’, zo heeet het derde deel van De Badhoeve-trilogie, geschreven door de auteur Marja Visscher. Ook voor dit deel dook zij voor deze historische roman weer de archieven in en ontdekte een stukje puur Hollandse historie in de drooglegging van het Haarlemmermeer rond 1839.

Lezers van Westerpost kunnen kans maken om een exemplaar te winnen. Uitgeverij Zomer & Keuning geeft vijf exemplaren van het derde deel van de Badhoeve-trilogie weg.

Wonderkind

Omdat Marja Visscher als auteur ook altijd op zoek is naar een bijzondere vrouw als hoofdpersoon vond zij deze in het Amsterdamse wonderkind en later bekende componiste en pianiste Hermina Maria Dijk..

‘Daarbij had ik het geluk, dat Hermina een bijzondere man trouwde namelijk de Amsterdamse jurist mr. Jacob Amersfoordt. Nadat zijn eerste vrouw in het kraambed stierf legde hij zijn praktijk neer en kocht grond in de zojuist drooggelegde Haarlemmermeerpolder, hij bouwde daar aan een landgoed dat de naam ‘De Badhoeve’ meekreeg, het latere Badhoevedorp, ’ vertelt Marja. ‘Wie had kunnen denken dat toen ik het laatste deel schreef waarin een pandemie heerste, we nu, bijna twee eeuwen later, ook in een dergelijke situatie zouden belanden.’

Rampspoed

Dit derde en laatste deel speelt in het jaar 1865. Een rampspoed trekt over Nederland en dus ook over De Badhoeve. Malaria, veepest, tyfus en cholera, teisteren het platteland en zeker de vochtige, lagergelegen Haarlemmermeerpolder. Jacob inmiddels ook burgemeester en Hermina doen alles om de ziekten te bestrijden.

De manege wordt ingericht als noodhospitaal. Dag en nacht zijn beiden bezig om levens te redden. Kleding en beddengoed worden verbrand en secreten over de sloot worden afgebroken om besmetting te stoppen. Als burgemeester laat Jacob met speciale verordening tijdens de veepest hele kuddes slachten.

Liefdadigheidsconcerten

Dat valt slecht bij de boeren. Zij graven stiekem geslacht vee op en verkopen besmet vlees aan slagers in Amsterdam. Hermina geeft liefdadigheidsconcerten en probeert de nabestaanden een hart onder de riem te steken. Het sterftecijfer in het noodhospitaal stijgt en de druk op Jacob en Hermina wordt groter en groter.

Dit derde deel van De Badhoeve-trilogie Een schone getuigenis is te koop bij iedere boekhandel voor 17,50 euro. Het is net als de andere twee delen een luxe gebonden uitgave met harde omslag en leeslint.

Gratis exemplaar

Lezers van Westerpost maken kans op een gratis exemplaar wanneer de volgende vraag juist wordt beantwoord:

Wanneer trouwde Jacob Amersfoordt met de hoofdpersoon uit de Badhoeve-trilogie Hermina Maria Dijk?

Het antwoord op deze vraag kan tot en met 16 november worden gestuurd naar: info@zomerenkeuning.nl met als onderwerp: De Badhoeve-trilogie. Graag met naam en adres zodat de de exemplaren kunnen worden opgestuurd.