Danspaleis brengt ouderen troost en plezier met podcast

Algemeen
Het Danspaleis is te beluisteren via de grote platforms.
Het Danspaleis is te beluisteren via de grote platforms. (Foto: Pr)

AMSTERDAM - Sociale onderneming Het Danspaleis brengt elke drie weken ‘Radio Danspaleis’ uit. Een podcast gemaakt om ouderen die door COVID-19 aan huis gebonden zijn, troost en plezier te bieden. Het is een mix van muziek en interviews met bijzondere ouderen en artiesten op leeftijd, waarbij persoonlijke muziekverhalen en herinneringen worden opgehaald.

Naast het in contact blijven met ouderen, laat Het Danspaleis met de podcastserie juist ook de veerkracht en levenslust van ouderen zien in deze tijd van sociaal isolement. Het aantal ouderen dat zich eenzaam voelt, is in het eerste halfjaar van corona helaas verdubbeld..

Via grote platforms

De podcast is te luisteren via alle grote platforms, waaronder Spotify, Deezer en Apple Podcasts.

De presentatie is in handen van Danspaleis oprichter en directeur Suna Duijf. In de eerste reeks van acht afleveringen, staat steeds een andere buurt centraal. De geïnterviewde ouderen zijn bewoners en kenners van de buurt, die vertellen over hun leven aan de hand van muziek.

In elke aflevering wordt ook een bekende Nederlandse artiest geïnterviewd over hun muzikale roots, wat vaak onbekende verhalen en weetjes oplevert. Te gast waren onder andere Willeke Alberti, George Baker en Marianne Weber. In de nieuwe reeks, gaan de makers de zorgcentra in, om zo te weten te komen hoe het er daar aan toe gaat in de coronatijd.

Vitaal en inclusief

Het Danspaleis is een sociale onderneming met als doel alle ouderen (65+) in Nederland vitaal en inclusief te houden, met onder andere theatrale dansmiddagen voor ouderen in woon- en zorginstellingen. Corona maakte dit onmogelijk, terwijl het juist belangrijker dan ooit is om met ouderen in contact te blijven. Suna Duijf: “Wat deden mensen vroeger in tijden van crisis? Dan luisterden ze samen naar de radio. Dat verbindt, het brengt mensen samen.” Zonder achtergrond in radiomaken, maar met veel ervaring in muziek, theater maken en positieve ouderenzorg, is Het Danspaleis gestart met hun podcast.

Kwetsbaar

Radio Danspaleis is gemaakt voor ouderen, maar volgens de makers ook een aanrader voor jongere mensen. “Tijdens het vele hamsteren zei een aantal ouderen tegen me: ‘Als je in de oorlog geen toiletpapier had, gebruikte je gewoon een krant!’ Ouderen worden tijdens deze crisis vooral gezien als hulpeloos, kwetsbaar. Maar veel ouderen die ik spreek, tonen juist veerkracht. Dat inspireert. En ouderen zitten zelden in een hectische modus, ze dwingen een soort rust af als je met ze in gesprek gaat. Ik denk dat we daar allemaal wel wat van kunnen leren”, aldus Duijf.

Mentaal en fysiek

Het Danspaleis is een sociale onderneming met als doel alle ouderen (65+) in Nederland mentaal en fysiek gezond en inclusief te houden, met dansen en muziek. Dit doen zij onder andere met theatrale dansmiddagen voor ouderen in onder andere woon- en zorgcentra en huizen van de wijk. Oprichter Suna Duijf: “Zodra je ouder wordt, verlies je mensen om je heen, mensen sterven. Je krijgt fysieke beperkingen. Het is prachtig te zien dat bij iemand wiens wereld kleiner wordt en bijna dichtgaat, muziek die wereld weer kan openbreken.”

Voor meer informatie: www.hetdanspaleis.com.