Heemschut wil Sloterplas aanwijzen als beschermd stadsgezicht

Algemeen
De zichtlijnen rond de Sloterplas zijn van waarde.
De zichtlijnen rond de Sloterplas zijn van waarde. ((Foto: Brandeisfotografie))

NIEUW-WEST - Erfgoedvereniging Bond Heemschut wil de Sloterplas met zijn volledige evers en de directe omringende bebouwing beschermen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. De vereniging heeft dat in een brief aan het stadsdeel laten weten. Zij vindt de Sloterplas met zijn oevers van zeer grote stedenbouwkundige of ruimtelijke en cultuurhistorische waarden.

Sloterplas als middelpunt van groen recreatiegebied in het midden van de Westelijke Tuinsteden

Tuinstad

Het zou gaan om de bebouwing omgeven door de Oostoever, het Christoffel Plantijnpad, De Cornelis Lelylaan, Meer en Vaart en de President Allendelaan. Het gaat er de vereniging om dat de Sloterdijkermeerpolder in 1935 bestemd werd voor de aanleg van een gegraven plas als middelpunt van een groen recreatiegebied in het midden van de Westelijke Tuinsteden. Dat was in 1935. Vier jaar later werd het uitgewerkte plan voor de tuinstad Slotermeer en de te graven Sloterplas door de gemeente vastgesteld. In 1942 werd gestart met de graafwerkzaamheden.

Zandlagen

Na de oorlog werd in 1950 besloten om de hoge aanvoerkosten van de grote hoeveelheden zand voor de ophoging van de Westelijke Tuinsteden niet van buiten Amsterdam aan te voeren maar de Sloterplas dieper uit te graven en die zandlagen daarvoor te gebruiken. De Sloterplas is aangelegd tussen 1958 en 1974.

Het markante gebouw Terras oever, het kunstwerk ´Constructie I-BEANS DIn 30´uit 1968 van Andrè Volten, de Alexiafontein, de zes torenflats van de Torenwijk, het zijn allemaal details die de aanvraag voor een stadsgezicht legitimeren.

Het hart

De Sloterplas met zijn oevers is het hart van het door het rijk aangewezen wederopbouwgebied die de Westelijke Tuinsteden heeft, zoals door een groot aantal deskundigen is vastgesteld, zeer grote stedenbouwkundige waarden. Om dat hart te kunnen evenaren zijn de zichtlijnen naar de plas van essentieel belang. Niet alleen van de oevers en op diverse punten vanuit het park op het water, maar ook vanaf de omringende wegen. Zo biedt het doorzicht vanaf de Cornelis Lelylaan een mooi uitzicht op de plas en torenwijk aan de overzijde. Vanaf Meer en Vaart is de plas heel spectaculair in zijn volle lengte te overzien. Belangrijk vindt Heemschut dat deze oevers deels open en tenminste onbebouwd blijven en geen bouwwerken in of op het water worden aangelegd.

Belangrijkste onderdelen

Het stadsdeel heeft de Noordoever van de Sloterplas al in 2017 tot beschermd gezicht aangewezen. De belangrijkste onderdelen van dit deel zijn het Westelijk Bastion, de jachthaven , de promenade, het straatprofiel met beplanting van de Noordzijde, het terras van café Oostoever, de rotonde, de bruggen en het wilgenlaantje.

Gedeeltelijk beschermen

Heemschut is altijd tegen een gedeeltelijke aanwijzing geweest, omdat zij van menig is dat de volledige plas met zijn oevers een stedenbouwkundige en cultuurhistorische eenheid is. ‘Het is dus onjuist om slechts een gedeelte te beschermen. Vooral ook omdat de andere delen van de oevers van de plas voortdurend onder druk staan.

Groenblauw

Om de plas als groenblauw hart van Nieuw-West te kunnen bewaren is het noodzakelijk om ook de oevers aan de oostkant, zuidkant en westkant en de plas zelf aan te wijzen tot beschermd gezicht’, zo schrijft de vereniging die het verzoek zeker wil komen toelichten op het stadsdeelkantoor.