Leerlingen De Atlantis maken pinguïns van kuchschermen en zwerfvuil

Algemeen
De  pinguïns van zwerfvuil.
De pinguïns van zwerfvuil. (Foto: Boris Nieuwenhuijzen)

NIEUW-WEST - Van zwerfafval iets moois maken. Dát deden leerlingen van basisschool De Punt en De Atlantis in Osdorp de afgelopen maanden. Donderdag werd het kunstwerk onthuld.

Zwerfafval is vies en wil je niet nog eens met je handen vastpakken om er een kunstwerk van te maken

Het was een leuk en leerzaam traject. Op school waren er zwerfafvallessen van Recycle Valley, een organisatie voor zwerfafvaleducatie, en er was een echte kunstenares, Margo Pot van De Firma Pot.

Elke woensdag werden in het Huis van de Wijk De Aker activiteiten rondom zwerfafval georganiseerd, waarbij ook menig nieuwsgierig geworden volwassen bezoeker aanhaakte. En zo ontstond een idee, vertelt Arnout Schaap, directeur van Recycle Valley. Pinguïns zouden het worden. Schaap: “Kunstpinguïns, gevuld met zwerfafval.”

Kuchschermen

Dat zwerfafval verzamelen werd een kwestie van vele prikacties in de wijk. Maar zwerfafval is vies en wil je niet nog eens met je handen vastpakken om er een kunstwerk van te maken. Zo kwam het idee om iets te vullen. Iets dat van zichzelf al afval is. Het GVB bood uitkomst. Schaap: “Het was ons opgevallen dat de kuchschermen in tram 17 hier na de eerste lockdown opeens waren verdwenen. Bij navraag bleek dat die weggegooid zouden worden. We hebben ze opgehaald en zo zijn er dus kunstpinguïns te bewonderen die heel duurzaam gemaakt zijn van plastic kuchschermen.”

Kunstpinguïns zijn duurzaam gemaakt zijn van plastic kuchschermen

Pinguïnkolonie

Maar van alle beesten op aarde, waarom pinguïns? Schaap: “Ja, daar moest ik ook even aan wennen. Normaal wil ik dat we het dichtbij onszelf houden. De zwaan hier in de gracht heeft immers ook last van zwerfafval. Dat snappen kinderen veel beter dan een vogel aan de andere kant van de wereld. Maar het idee van een pinguïn is dat als je vanaf Osdorp in een rechte lijn naar het zuiden, naar ‘beneden’, loopt je zo op een pinguïnkolonie op de Zuidpool stuit. Zwerfafval gaat ook altijd naar het laagste punt, naar beneden, en zo hadden we de metafoor te pakken. Door de pinguïns naar Osdorp te halen, willen we laten zien wat de gevolgen zijn voor de dieren die erin moeten leven, en uiteindelijk ook voor ons.”

De pinguïns zijn vorige week donderdag in het water van Langswater, bij de brug over Tussen Meer richting Dijkgraafplein, geplaatst. Ze zijn tegelijk met het Amsterdam Light Festival, dat dit jaar in een kleine, symbolische versie gehouden wordt, tot en met 23 januari 2021 te zien.

Shirley Brandeis