Centrale viering oud en nieuw in de Johan Cruijff Arena

Algemeen
Aftellen naar 2021 gebeurt tijdens een nationaal evenement vanuit de Johan Cruijff ArenA.
Aftellen naar 2021 gebeurt tijdens een nationaal evenement vanuit de Johan Cruijff ArenA. ((Foto: Pixabay))

AMSTERDAM - Er wordt in de Johan Cruijff Arena nu nog hard gewerkt om 2020 toch nog feestelijk af te sluiten. De traditionele eindejaar show op het Museumplein is afgeblazen, maar vorige week dinsdag kreeg de organisatie het verlossende woord; de show wordt in de Johan Cruijff Arena gegeven. De show is live te zien op AT5: op tv, de website en Facebook.

Het avondvullende programma wordt op oudjaarsavond live uitgezonden en staat bol van Amsterdams talent, zoals muzikanten van het conservatorium en dansers van Lucia Marthas. Ook cabaretier Rayen Panday is van de partij. Voorafgaand aan het aftelmoment wordt teruggeblikt op het bewogen 2020.

Lichtconstructies

Omdat er niet op het gras gebouwd mag worden, worden de enorme lichtconstructies aan het dak van het stadion gehangen. Het vuurwerk wordt nagebootst met licht- en geluidseffecten. Het podium bestaat uit lichtgevende cijfers. Met die klok wordt afgeteld naar twaalf uur. En in die cijfers staan acht podia met dansers en muzikanten.

Streep door

Vorige week zette burgemeester Femke Halsema nog een streep door de show op het Museumplein, omdat de kans bestond dat er publiek op af zou komen. Bij het feest in de Johan Cruijff Arena kan niemand bij komen en zo kunnen mensen thuis toch kijken naar de jaarafsluiting.

Dak dicht

In een persbericht laat de gemeente weten dat de activiteiten vanzelfsprekend coronaproof en volgens de landelijke richtlijnen worden uitgevoerd. ‘De Johan Cruijff Arena heeft de afgelopen maanden veel ervaring opgedaan met live-registraties en de praktijk heeft uitgewezen dat dit veilig kan. Het stadion is gesloten en het dak is dicht. Buiten de Johan Cruijff Arena is niets van de show te zien. De constructies en show worden zo gebouwd, dat het veld van de Johan Cruijff Arena niet gebruikt of betreden wordt’, meldt de gemeente.

Lichtspektakel

De gemeente wil een bewogen jaar afsluiten met het Nationale Aftelmoment dat traditiegetrouw op de NPO is te zien. Er komt geen vuurwerk maar een speciaal voor de gemeente ontwikkeld lichtspektakel Electric Fireworks. ‘Een combinatie van daverende knallen uit speakers en explosies van licht uit honderden bewegende LED-lampen en lasers op 20 meter hoge hangende constructies. De show zet de Johan Cruijff Arena met ontelbare lichtcomposities in ‘vuur en vlam’, volgens de gemeente.

De klok

De avond wordt om 18.30 uur afgetrapt met een show speciaal voor kinderen. De Amsterdamse kinderburgemeester start symbolisch de klok, die aftelt naar middernacht en jonge talenten van dansschool Lucia Marthas presenteren hun nieuwjaarshit, die speciaal voor de Amsterdamse viering is gemaakt.

Presentatie

Daarna is de viering voor iedereen live te volgen vanaf 22.30 uur op AT5, op tv, de website en Facebook. Ook bij NH en de NOS is de show te zien. Voorafgaand aan het aftelmoment wordt er in deze Countdown Show teruggeblikt op een bewogen 2020 en wordt afgeteld naar 2021. De presentatie van de show is in handen van Tim Senders en Daan Boom en zijn er optredens van studenten van het Conservatorium van Amsterdam en cabaretier Rayen Panday van Comedytrain. Tijdens de liveshow zal AT5-presentator Rayen Halfhide laten zien hoe er Oud en Nieuw coronastyle wordt gevierd.

Voor het nationaal aftelmoment schakelen ook NPO 1 en 2 vanaf 23.50 uur over naar de Johan Cruijff Arena.