Plantenbakken vol insectvriendelijk groen

Algemeen
Bewoners van het complex aan de Jan de Jonghkade onderhouden de plantenbakken zelf.
Bewoners van het complex aan de Jan de Jonghkade onderhouden de plantenbakken zelf. ((Foto: aangeleverd))

NIEUW-WEST - Maar liefst 400.000 euro was er in 2019 te verdelen vanuit het buurtbudget in Geuzenveld en Slotermeer. Bewoners met goede ideeën voor de buurt dienden hun plannen in. Alle bewoners van twaalf jaar en ouder mochten erop stemmen.

Al verschillende plannen werden dit jaar gerealiseerd. Zo werd onlangs een fontein in het water bij Plein ’40-’45 geplaatst en eerder een klimaatvriendelijke bloementuin aan de Burgemeester Vening Meineszlaan aangelegd. Vorige week werd nog een buurtbudgetplan gerealiseerd; tien plantenbakken aan de Jan de Jonghkade.

Stenig

Het plan kwam van buurtbewoner Veerle Veltman. “Slotermeer is een tuinstad. We zijn hier omringd door parken, maar dit stukje kade bij Plein ‘40-’45 is nogal stenig,” aldus Veltman. Naar het idee van groene straten in Antwerpen diende ze haar groene plan in 2019 in. Een jaar later is de uitvoering een feit.

Tweede leven

Buro Regen & Water kwam met een ingenieus, duurzaam ontwerp inclusief systeem voor wateropvang onderin. De bakken hebben twee plantlagen en zijn aangeplant met diverse bloeiende - soms ook insectenlokkende - planten en grassoorten. Het hout kwam van Stadshout Amsterdam, dat gekapte bomen uit eigen stad een tweede leven geeft. En zo ontstaat in het voorjaar van 2021 een bloeiende, groene kade.

Shirley Brandeis