Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver wil ‘niemand achterlaten’

Algemeen
Emre Ünver kijkt verder dan een bestuursperiode.
Emre Ünver kijkt verder dan een bestuursperiode. ((Foto: Pr))

NIEUW-WEST -Voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West, Emre Ünver, hield een toespraak tijdens den nieuwjaarsbijeenkomst.

“Beste mensen, de allerbeste wensen.

Dit is de week dat de vaccinaties in Nederland beginnen. Voorzichtig zullen we terugkeren naar normaal. Een hoopgevend begin van een nieuw jaar dus dat we allemaal verdienen. En het is ook nodig.

‘Wij willen iets betekenen voor bewoners’

Dit zal voor u geen verrassing zijn want u zit er dicht op maar deel van onze bewoners heeft het erg zwaar. Wij doen ons werk vanuit de gedachte dat we iets willen betekenen voor de bewoners, zeker voor mensen die het heel hard nodig hebben. Dat is in normale tijden al moeilijk en door dit virus exponentieel moeilijker.

Kinderen verdwenen in de eerste lockdown van de radar toen de scholen sloten, hadden soms geen wifi of een laptop en kampen inmiddels met onderwijsachterstanden. Er kwamen en komen enorm veel mensen vol schaamte af op voedselpakketten. Ouderen waren al eenzaam en zijn nog meer geïsoleerd geraakt. Ze kregen zelfs een eigen uurtje in de supermarkt, zo ver ging het. Veel van onze bewoners hebben familie en vrienden verloren zonder afscheid. Werkloosheid, armoede, alles wat wij proberen te bestrijden met ons werk, nam toe.

Tegelijkertijd stonden meer mensen dan ooit op. Jongerenwerkers brachten bloemetjes en entertainment naar ouderen die vanaf hun balkon toekeken, voedselhulp kwam in beweging in alle uithoeken van het stadsdeel, activiteiten voor kinderen als Midzomer en Midwinter Mokum popten overal op, geld werd links en rechts ingezameld om mensen in nood hulp toe te schuiven. Vaak in stilte. Voor onze meest kwetsbare bewoners bleven de huizen van de wijk open en zo kan ik nog een uur doorgaan.

‘We gaan elkaar in de loop van dit jaar weer zien’

Pin me niet vast op een datum, maar ergens in de loop van dit jaar gaan we elkaar weer zien in Nieuw-West. We zullen weer met elkaar in gesprek gaan zonder eerst een handje op te steken in een zoom call en wachten tot we van mute afgehaald worden. Tot die tijd moeten we elkaar overeind houden want we hebben niemand anders.

Wij hadden veel ambities en al zijn er een paar noodgedwongen bijgesteld of vertraagd, we laten ze niet los. Sterker nog, we werken aan en kijken uit naar een veelbelovende samenwerking met het Rijk, want Nieuw-West is met een aantal andere gebieden in Nederland geselecteerd voor een speciale aanpak. De zogeheten Aanpak Nieuw-West. Het houdt in dat we meerjarige afspraken maken voor een flinke en duurzame impuls aan ons stadsdeel. Dus geen plannen voor slechts een bestuursperiode van vier jaar, nee we kijken verder, toekomstgerichter. Daar is en wordt hard aan gewerkt op het moment.

Inwoners geven wat ze verdienen: een leefbaar, groen, veilig, sociaal, vrij en gezellig thuis

Met deze impuls kunnen we samen, en daar bedoel ik ook jullie mee, onze inwoners geven wat ze verdienen: een leefbaar, groen, veilig, sociaal, vrij en gezellig thuis.

Voor nu geldt: We laten niemand achter. Dat is mijn wens voor dit jaar. Dat wij samen niemand achterlaten.”