Kabinet wil eind van de week avondklok

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

REGIO - Het kabinet heeft woensdagmiddag bekendgemaakt dat het vanaf eind van de week een avondklok wil invoeren. Voor deze maatregel is het kabinet wel afhankelijk van toestemming van de Tweede Kamer. Verder beperkt het kabinet per direct het thuisbezoek. Een huishouden mag nog maximaal één persoon per dag ontvangen.

Het voornemen van het kabinet is om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer in heel Nederland een avondklok in te voeren. Het is dan niet toegestaan om tussen 20:30 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends buiten te zijn. Met de avondklok wil het kabinet het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen tegengaan, en daarmee besmettingen afremmen. Naar buiten is uitsluitend toegestaan als:


- In geval van een calamiteit;
- Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft;
- Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet;
- Als u naar het buitenland reist of terugkeert naar Nederland;
- Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen;
- Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftenzitting en dit kunt aantonen;
- Als u een aangelijnde hond uitlaat. Dit doet u in uw eentje.
- Als het toch noodzakelijk is om naar buiten te gaan, moeten mensen een formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ meenemen.

Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je ook een werkgeversverklaring tonen. In sommige gevallen is een formulier niet nodig.

Uit onderzoek in het buitenland blijkt dat een avondklok kan leiden tot een vermindering van 8% en 13% van de R-waarde, zo geeft het Outbreak Management Team (OMT) aan. De avondklok geldt in principe tot 10 februari, 04.30 uur. “Overtreding van de regels levert een boete op van 95 euro. Mensen die voor hun werk op pad gaan kunnen een werkgeversverklaring krijgen. Wie ‘rommelt’ met die papieren, begaat een misdrijf”, laat Mark Rutte op de persconferentie weten.

Uitvaarten

Op basis van advies van het OMT past het kabinet de regels voor het maximaal aantal aanwezige personen bij een uitvaart aan. Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart.

Vliegverbod 

Het kabinet stelt vanaf 23 januari een vliegverbod in voor landen buiten Schengen waarin (mogelijk) gevaarlijke varianten van het virus het meest voorkomen. Het gaat dan om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Dit vliegverbod geldt tot de verplichte quarantaine voor reizigers is geregeld. Er kan een uitzondering worden gemaakt als er Nederlanders vanuit die landen moeten worden teruggehaald.

Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Volgens het kabinet zijn er extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen.