Nationale Voorleesdagen gaan van start

Algemeen
Voorlezen, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.
Voorlezen, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. (Foto: Pr)

AMSTERDAM - Voorlezen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 20 tot en met 30 januari wordt er daarom extra aandacht besteed aan voorlezen.

Door mooie verhalen (online) voor te lezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen, creëer je samen mooie herinneringen.

Kijk op oba.nl/voorleesdagen voor voorleestips en onze uitgebreide (online) collectie baby-, prenten- en kinderboeken.

Uit onderzoek van Stichting Lezen blijkt: “Als ouders vanaf de geboorte dagelijks één boekje voorlezen, komen kinderen in de eerste vijf levensjaren naar schatting met bijna 300.000 extra woorden in aanraking. Als ouders vijf boekjes per dag voorlezen, zijn dit er bijna anderhalf miljoen.” Ouders die willen voorlezen maar niet goed weten hoe dat het beste kan, de OBA helpt daarbij.

Prentenboek van het Jaar

Uit het aanbod prentenboeken heeft een jury van jeugdbibliothecarissen het prentenboek Coco kan het! van Loes Riphagen uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2021. Leen dit prentenboek en vele anderen bij de OBA. Bekijk het online aanbod via www.oba.nl of bestel boeken via de OBA Bestelservice en haal ze af bij een OBA-vestiging in de buurt.

Geletterdheid

De OBA werkt samen met partners zoals de VoorleesExpress Amsterdam, De Schoolschrijver en MEMO Cultuur aan het bevorderen van geletterdheid.

Dit doen zij onder andere door voorleesvrijwilligers op te leiden, schoolprogramma’s te maken, voorleesuurtjes aan te bieden en deel te nemen aan projecten zoals de Gezinsaanpak.