Inzamelingsactie na afbranden werkplaats

Algemeen
De kunstenaars kijken verslagen naar de schade.
De kunstenaars kijken verslagen naar de schade. (Foto: Foto's: Vincent van Kleef )

NIEUW-WEST - De gedeelde werkplaats van vier Amsterdamse ontwerpers en meubelmakers in Bos en Lommer brandde zondag 10 januari volledig af. De loods waar de creatieve, ambachtelijke ondernemers de afgelopen jaren hard werkten, is verwoest. Daarmee ook alle machines, gereedschap en materialen.

Een door vrienden opgezette inzamelingsactie haalde binnen 24 uur 24.000 euro op: waarmee 80 procent van het streefbedrag is bereikt.

De initiatiefnemers hopen het streefbedrag van 30.000 euro en meer te behalen zodat de vier meubelmakers zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen.

Niets gespaard

De uitslaande brand, die in grote delen van Amsterdam te zien en ruiken was, heeft niets gespaard: restanten van de gebouwen worden op last van de brandweer met de grond gelijk gemaakt. Helaas dekt geen van de verzekeringen de brandschade aan de inboedel.

Alle vier de ondernemers hadden de komende tijd veel projecten op de planning staan, die nu zonder werkplaats niet kunnen worden uitgevoerd. De inzamelingsactie dient daarom voor het aanschaffen van onder andere werkbanken, een formaatzaag en lasapparaat, maar nog veel meer spullen zijn nodig. Zo kunnen Tom, Victor, Jasper en Rense een nieuwe start maken.

Werkplaats

Jasper (Echt Design) en Rense (RebootWorks) namen in 2013 hun intrek in de loods op de Den Brielstraat. De jonge meubelmakers Tom (Studio Tom Sloot) en Victor (Studio Metzelaar) studeerden in 2019 af van het Hout en Meubileringscollege in Sloterdijk, en sloten zich bij de gedeelde werkplaats aan.

Naast een bijzondere plek voor creativiteit en ondernemerschap was de loods voor hen, vrienden en familie een tweede thuis. Iedereen was welkom voor een plekje aan de werkbank of voor gratis advies.

De vier heren hebben besloten samen verder te gaan, dus de opbrengsten van de actie gaan naar de gezamenlijk inboedel.

Locatie gezocht

Van de loods op de Den Brielstraat is niets meer over. Ook tips over een nieuw pand van ten minste 200 m2 binnen of in de nabije omgeving van Amsterdam zijn welkom.

Meer informatie over de actie is te vinden op: https://www.geef.nl/nl/actie/help-tom-en-victor-aan-een-nieuwe-werkplaats/donateurs.

De uitslaande brand heeft niets gespaard.