Onrustige nacht met vernielingen en geweld in Noord-Holland

Algemeen
Geweld en vernielingen in Haarlem
Geweld en vernielingen in Haarlem (Foto: Laurens Bosch - NieuwsFoto )

REGIO - Op veel plekken in het land was het een onrustige nacht. Ook in enkele steden in Noord-Holland kwam het tot rellen. In Haarlem en Amsterdam kwam het tot confrontaties tussen relschoppers en de politie. Bij rellen rond de Molukkenstraat in Amsterdam-Oost en in Schalkwijk in Haarlem werd gisteravond ME ingezet. 

De politie was in Haarlem razend druk met de rellen in Schalkwijk. Bushokjes zijn gesneuveld, vuurwerk werd afgestoken, (auto)branden en ook werd er met stenen gegooid naar de politie. Ook werd een van de verslaggevers van het Haarlems Nieuwsblad van dichtbij bekogeld wordt met stenen.
Burgemeester Jos Wienen van Haarlem heeft gereageerd op de rellen in Haarlem. Hij noemt het onacceptabel. "De gebeurtenissen vanavond waren een ernstige verstoring van de openbare orde. De coronamaatregelen zijn voor iedereen zwaar, we snakken allemaal naar meer bewegingsvrijheid. Maar dat geeft niemand het recht om tijdens de avondklok in groepen door de stad te trekken, brand te stichten, vuurwerk af te steken en vernielingen te plegen", laat het weten aan de NOS. Uiteindelijk zijn in Haarlem 14 mensen aangehouden.

Purmerend

Op de Koemarkt in Purmerend zijn gisteravond jongeren samengekomen. De sfeer was grimmig en er is één van hen door de politie gearresteerd. Op het plein waren meerdere politie-eenheden aanwezig en twee ME-bussen.

Alkmaar

Emile Roemer, burgemeester van Alkmaar), hadden het centrum en stationsgebied aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Hierdoor mocht de politie in deze gebieden preventief fouilleren. Deze maatregel geldt van 25 januari 16.30 uur tot 26 januari 04.30 uur en van 26 januari 16.30 uur tot 27 januari 04.30 uur. De maatregel is genomen na diverse oproepen op sociale media om naar bepaalde plekken in Alkmaar toe te komen en daar de openbare orde te verstoren en vernielingen te plegen.

Enkhuizen

De burgemeester van Enkhuizen heeft in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie aan het begin van de avond Enkhuizen aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Ook geldt er een noodbevel voor de hele stad om de openbare orde te handhaven. Hiertoe is besloten omdat er aanwijzingen zijn dat een grote groep mensen van plan is om de stad in te gaan om ongeregeldheden te veroorzaken. Burgemeester Van Zuijlen: “Via diverse kanalen bereikten ons verontrustende signalen dat er ook in Enkhuizen sprake is van opruiing en een oproep tot geweldpleging. Opreoepen tot geweld en ongeregeldheden is onacceptabel. Alle signalen hierover nemen wij uiterst serieus.”

Arrestaties

Politie Noord-Holland heeft gisteravond vijf verdachten opgepakt voor oproepen tot rellen. Gisteren werd op verschillende sociale media opgeroepen om vanavond te gaan rellen, onder meer in Alkmaar, Hoorn, Heerhugowaard en Purmerend. Mogelijk volgen meer aanhoudingen.