Slotermeerse Imane genomineerd voor Amsterdammertje van het Jaar

Algemeen
 Imane Valk uit Slotermeer is genomineerd.
Imane Valk uit Slotermeer is genomineerd. ((Foto: Brandeisfortografie))

NIEUW-WEST - Er zijn niet alleen volwassenen die veel moois voor iemand, de buurt of de wereld doen. Ook veel kinderen en jongeren maken graag het verschil. Vandaar de jaarlijkse verkiezing Amsterdammertje van het Jaar. Voor mensen tot en met achttien jaar die iets bijzonders doen voor een ander, zonder daar iets voor terug te verwachten. Die goed voor de stad zorgen, en voor elkaar. Een van de genomineerden dit jaar komt uit Nieuw-West. En daar zijn we best een beetje trots op.

Ze stond al vaker in de krant. Logisch, want de twaalfjarige Imane Valk doet veel voor haar omgeving. “Ik doe van alles om mijn buurt en de stad en zelfs de wereld een beetje mooier te maken,” vat ze het bondig samen. Uitgebreider komt dat neer op onder andere het oprichten van Jong Plein ’40-’45, dat kinderen een stem in de buurt geeft, het indienen van plannen bij de gemeente (en die ook uitgevoerd zien worden) en deelname aan het 4 en 5 mei comité in Slotermeer. “Herdenken vind ik belangrijk, want van het verleden kun je leren voor de toekomst.” Daarnaast zit Imane op karate bij Karateschool Fightin’ Nabil, geeft ze online karateles aan kinderen en zat de eersteklasser vorig schooljaar in de Amsterdamse kinderraad.

Goed hart

Wie de eervolle titel zondag 14 februari gaat krijgen, zal een moeilijke klus worden voor de vakjury. Alle kinderen en jongeren doen iets heel moois. Zoals Romy, die met haar armbandjes geld inzamelt voor voedselpakketten. Of Nina, die met haar klas geld inzamelde voor kinderen op Lesbos en daar zelf naartoe ging om te helpen. “Dat ik tussen al die kinderen die zulke mooie dingen doen voor de stad mag staan. Wow!” Dat ze met haar activiteiten en speerpunten, waaronder hokjes denken en discriminatie, genomineerd is, vindt ze een eer. Wie er wint, is van minder belang. “Meer kinderen zetten zich in voor wat ik ook belangrijk vind. Iedereen doet gewoon hele mooie dingen en allemaal vanuit een goed hart.”

Shirley Brandeis