Oeuvreprijs Eberhartje voor Hans Krikke

Algemeen
Femke van der Laan overhandigt de erespeld aan Hans Krikke
Femke van der Laan overhandigt de erespeld aan Hans Krikke

Oeuvreprijs Eberhartje voor Hans Krikke

NIEUW-WEST - “Omzien naar elkaar en aandacht voor wat rechtvaardiger kan. Soms hebben we de boel zo ingericht dat mensen worden uitgesloten en daar moet soms ook een correctie op plaatsvinden.” Met die woorden nam Hans Krikke van Stichting SamenWonen SamenLeven het Eberhartje in ontvangst van Femke van der Laan. Het Eberthartje is in 2017 door het bestuur van de Stichting Amsterdammer van Jaar in het leven geroepen als een tastbare herinnering en ter nagedachtenis aan burgemeester Van der Laan.

Deze erespeld is geen publieksprijs zoals de titel Amsterdammer van het Jaar, maar een oeuvre prijs. Krikke verwees naar alle genomineerden voor Amsterdammer van het Jaar van afgelopen jaren en die nog komen gaan. “Allemaal zetten ze zich daar ook voor in met passie en hartstocht. Het gaat uiteindelijk om rechtvaardigheid en hoe we van Amsterdam een rechtvaardige stad maken.” Krikke beloofde de speld met trots en met eer te dragen.

Minder kansrijken

“Hans Krikke is een gedreven man die het in alle facetten van zijn werk altijd heeft opgenomen voor de minder kansrijken in onze maatschappij. Hij heeft zich vele jaren onvermoeid ingezet met sociale ondernemende activiteiten voor mensen die in onze Amsterdamse samenleving die aandacht het meest nodig hebben”, aldus Ruud Esser, voorzitter van de stichting Amsterdammer van het jaar.

Hans Krikke gaf in 2004 zijn baan op om als vrijwilliger in West en Nieuw-West aan de gang te gaan in de periode van alle hectiek over de moord op Theo van Gogh. Zijn vrijwilligerswerk is uitgegroeid tot een vernieuwende organisatie: Ru Paré Community met als uitgangspunt ‘Samen staan we sterk’. De organisatie is sinds 2011 een sociale onderneming en opereert in West en Nieuw-West en is sterk geëngageerd in wat nu de ontwikkelbuurten worden genoemd. Vanaf die tijd is Hans Krikke directeur van deze organisatie.

Actieve buurtbewoners

De organisatie programmeert twee grote communities, de voormalige gelijknamige basisschool aan de Chris Lebeaustraat die uit actieve buurtbewoners en bewonersorganisaties bestaat en Station Wildeman, het gebouw van de vroegere Kraemerschool aan de Nieuwe Laan 34, waar bewoners een nieuwe plek hebben om samen te zijn en vooruit te komen. “De wijze waarop we dat doen wordt gekenmerkt door solidariteit met de Amsterdammers die om wat voor reden dan ook worden uitgesloten. Heel praktisch waarbij we een vangnet inrichten maar ook een springplank en door interventie in het beleid. Dat laatste immers omdat veel uitsluiting en achterstelling structureel is en alles te maken heeft met hoe we de boel hebben ingericht,” legt Hans uit.

“Solidariteit is een van de drie waarden op basis waarvan we ons werk doen en als een virus verspreiden. De tweede en derde waarde betreffen ‘wederkerigheid’ en ‘inclusiviteit’. Dat betekent dat de wijze waarop we werken altijd van binnenuit is, met de belangen, expertise, talenten, ambities en zorgen van de mensen om wie het gaat. Altijd bottom up en en niet top down om mede-eigenaarschap te realiseren en altijd samen, want iedereen wordt leuker en sterker in gemeenschapsverband.”

Omzien naar mensen

“Het is om deze reden waarom we het verbinden van mensen, omzien naar mensen, mensen waarderen, verleiden en in staat stellen aan te haken, verbinden met het thema rechtvaardigheid. De wijze waarop de boel in de stad is ingericht is nu vooral gelinkt aan de rechtmatigheid en minder aan rechtvaardigheid. Er moet niet alleen een cultuur omslag plaatsvinden vinden wij, maar ook een herschikking van de wijze waarop overheid en markt is georganiseerd’, aldus de Hans Krikke.

De ontvanger van de erespeld wordt jaarlijks door het bestuur van de stichting Amsterdammer van het jaar gekozen. Eerder ontvingen Liesbeth van der Horst, directeur Verzetsmuseum en Paul Scheerder, Leefkringhuis, de speld. De eerste speld werd postuum uitgereikt aan Eberhard van der Laan, in ontvangst genomen door Femke van der Laan.
De speld is gemaakt door het kunstenaarscollectief LaLoLi.

Hans Krikke met het Eberhartje op zijn revers.