Een Hou van je Held-speldje voor Mohamed El Fakiri

Algemeen
Mohamed El Fakiri ontving de Amsterdamse Heldenspeld ()
Mohamed El Fakiri ontving de Amsterdamse Heldenspeld () ((Foto: Brandeisfotografie))

NIEUW-WEST - Met de campagne Hou Van Je Held zet de gemeente hulpverleners en andere helden van onze stad in het zonnetje tijdens de koude maanden. De coronatijd laat meer dan ooit zien dat veel mensen zich graag inzetten voor en omkijken naar de ander. Zij verdienen een applaus, een bedankje en de gemeente bedacht daarvoor de Amsterdamse Heldenspeld.

Niet iedereen ontvangt de speld uit handen van de burgermeester. Maar afgelopen vrijdag kwam Femke Halsema zelf graag naar Plein ‘40-‘45 om daar Mohamed El Fakiri de heldenspeld te overhandigen.

Man en macht

Als vertegenwoordiger van de Raad van Moskeeën Noord-Holland nam hij deze in ontvangst voor de snelle actie om met man en macht rellen, die na het ingaan van de avondklok ontstonden, in Slotermeer te voorkomen. “Ik keek met mijn vrouw op tv naar wat er gebeurde in Eindhoven. Zij moest ervan huilen, zo erg was het om te zien. Ik dacht meteen: we moeten iets doen.”

Hulp

El Fakiri nam contact op met de politie. “Ik ben secretaris van vijftig moskeeën. We hebben veel mensen die kunnen helpen. En we zijn klaar om te helpen, zei ik.” De aangeboden hulp werd goed ontvangen, vertelde hij vrijdag aan de burgemeester. Graag zag de politie zijn mensen in Slotermeer, op Plein ‘40-‘45, dat na de rellen op eind januari in Osdorp en de Molukkenstraat een potentiële brandhaardwas. Zes avonden waren de vrijwilligers van de moskeeën in de buurt aanwezig. Jongeren werden aangesproken en gingen naar huis, precies zoals de bedoeling was.

Heldenspeld

Voor dit snelle en succesvolle optreden kreeg El Fakiri voor allen die mee hebben geholpen de heldenspeld. “U heeft de speld persoonlijk verdiend,” zei Halsema. “Maar u staat symbool voor al die mensen die mee hebben geholpen.” En dat zijn er veel, bleek tijdens El Fakiri’s dankwoord: imams, moskeebestuurders, buurtmoeders en buurtvaders, het Amsterdamse vrouwennetwerk, jongerenwerkers, politieagenten, brandweermensen, handhaving en stadsdeel Nieuw-West. El Fakiri: “Namens al deze dank ik u voor dit mooie gebaar. U als burgemeester kunt op ons rekenen. De Raad van Moskeeën staat klaar om u te steunen bij alle zaken in de stad die het algemeen belang dienen. Samen zijn we sterk.”

De burgemeester luisterde trots toe. Halsema: “Terwijl er overal werd gereld, konden wij hier laten zien dat ouders en vele anderen de straat op gingen en de rust bewaarden. U bent een van de mensen die dat voor elkaar heeft gekregen. Dat verdient zeker een speld.”

Een speldje aanvragen kan via: www.wijamsterdam.nl.

Shirley Brandeis

Mohamed El Fakiri en burgemeester Femke Halsema.