‘We moeten meer dan anders naar elkaar omkijken’

Algemeen
Ans, Emel en Elles zorgen voor de lekkerste, betaalbare maaltijden.
Ans, Emel en Elles zorgen voor de lekkerste, betaalbare maaltijden. ((Foto: Brandeisfotografie))

NIEUW-WEST - Het is stil in Ru Paré, de Slotervaartse buurtcommunity waar het normaal gesproken wemelt van de bewoners en bruist van de activiteit. Elles Visser en Emel Can zijn er wel en vertellen hoe ze deze tweede lockdown ervaren. En wat zij doen om moed erin te houden.

Elles: “Nog voor de eerste lockdown ben ik de koksopleiding gaan doen. Koken vond ik altijd al heel erg leuk, ik wilde meer. Dat komt nu goed van pas. Als bewindvoerder bij stichting Eropaf! ondersteun ik mensen om hun financiën weer op orde te krijgen. Dat doe ik met mijn collega’s vanuit het Huis van de Wijk hier in Slotervaart Noord. Toen het rustiger werd, zei ik tegen mijn vriendin Ans Oudejans: ‘Kunnen we niet iets doen voor de buurt?’ Ik was inmiddels al zover met mijn koksopleiding dat we besloten te gaan koken voor bewoners.”

Krappe beurs

Emel: “Dankzij een bijdrage vanuit het buurtbudget kost een maaltijd slechts twee euro vijftig. De eerste keer krijg je zelfs gratis en betaal je alleen statiegeld voor de bakjes. We hopen zo vooral bewoners met een krappe beurs te bereiken. Mensen die misschien wel door corona in de knel zijn gekomen. Soms is alleen al het loopje hier naartoe om een maaltijd af te halen hun hoogtepunt van de dag.”

Elles: “Melanzane maakten we de eerste keer. Er zat een mandarijnamandeltaartje met hangop bij. Ja, we proberen echt iets lekkers te maken. Ans is nu boodschappen halen. Soms belt ze en kijk ik of er nog genoeg komijn bijvoorbeeld is. Vandaag wordt het een curry met sperziebonen en mangochutney. Met nog een papadum, yoghurtkomkommersalade en ricottataartje toe. De eerste keer haalden negen mensen een maaltijd, de tweede keer dertien, er zit een stijgende lijn in. De reacties zijn goed.”

Emel: “We helpen allemaal mee. Naziha van de receptie die de bestellingen aanneemt, vrijwilligers hier die maaltijd bezorgen voor bewoners die, zeker nu met de sneeuw, er echt niet uit kunnen en de keuken wordt door weer anderen schoongemaakt. In ruil voor een lekkere maaltijd van Ans en Elles. Het is ontzettend jammer dat veel bewonersactiviteiten niet door kunnen gaan. Vooral de grote evenementen en de gezelligheid die daar altijd bij komt kijken mis ik. Ik zie nu zo weinig bewoners. Ondanks corona zijn we wel open, omdat er binnen de Ru Pare Community activiteiten zijn voor kwetsbare bewoners, zoals Hulp in de Buurt, en voor noodgevallen. Ook zijn er online samenkomsten, netwerkbijeenkomsten, overleggen en we kunnen dus ook een prachtig initiatief als dat van Elles en Ans organiseren.”

Terrasje

Elles: “Iedereen voelt de crisis, de een meer dan de ander. Maar het duurt wel heel erg lang. Ik heb zin om weer eens op een terrasje te zitten, mensen te eten vragen en niet aan een avondklok te denken. Wat mij hier doorheen helpt is wandelen en het thuis gezellig maken. Lekkere dingen koken, series volgen.” Emel kijkt vooral naar wat wel nog kan in deze tijd. “Zo hebben we een mooie coöperatie opgezet. Onder de naam Samen aan de slag gaan verschillende maatschappelijk betrokken organisaties uit de buurt, zoals Samenwonen-Samenleven, Stichting Ade en Nisa for Nisa, mensen aan het werk helpen.  

Aan echt goede banen. Ook bereiden we de viering van internationale Vrouwendag op 8 maart voor. Ja, ook een online variant, want je weet nu niet hoe de wereld er dan uitziet. Wat ik vooral kan en heel graag wil is dat we meer dan anders naar elkaar omkijken. Dat doe ik zowel in mijn werk als privé.

Even die vriendin bellen. Elkaar opvrolijken. En wandelen, ja, zoals veel mensen. Thuiswerken neigt tot thuiszitten. Wandelen en praten met anderen geeft momenteel kleur aan mijn leven. En het maaltijdeninitiatief. Elles en Ans kunnen echt lekker koken.”  

Een maaltijd kun je reserveren voor dinsdag 16 uur via 020 2235191 of via secretariaat@sw-sl.nl. Afhalen kan elke woensdag tussen 15:30 en 16:30 uur in de Ru Paré community aan de Chris Lebeaustraat 4. Vergeet niet een tas mee te nemen en een mondkapje op te doen bij binnenkomst.  

Shirley Brandeis