Tennisvereniging ATC Sloterplas staat per 1 op april op straat

Algemeen
ATC Sloterplas zit zonder tennisbanen vanaf 1 april.
ATC Sloterplas zit zonder tennisbanen vanaf 1 april. (Foto: Roul Meijer)

NIEUW-WEST – Zoals het er nu uitziet heeft Tennisvereniging ATC Sloterplas per 1 april, de start van het tennisseizoen, na 60 jaar geen tennisbanen meer om op te tennissen. Eigenaar van Tennispark Sloterplas verlengt het huurcontract niet meer en nu staan de meer dan 900 leden van de vereniging op straat.

Al in 2018 werd de Projectnota Jan Evertsenstraat-West vastgesteld door de gemeenteraad van Amsterdam, waarin de plek van Tennispark Sloterplas werd aangewezen tot woningbouwontwikkeling. ‘De gemeente tekende daarbij de randvoorwaarde aan dat vervangende tennisbanen in de omgeving moeten worden gerealiseerd en dat de verplaatsing van het huidige Tennispark bepalend is voor het moment waarop met de bouw begonnen kan worden”, vertelt bestuurslid Evelien van der Voorde. Daar had ATC Sloterplas dan ook vertrouwen in, want dat zou betekenen dat de vereniging bij aanvang van de bouw niet zonder tennisbanen zou komen te zitten.

Nieuwe locaties

Vanaf 2017 is ATC Sloterplas dan ook steeds in overleg geweest met de gemeente over mogelijke nieuwe locaties zodat de vereniging zou kunnen blijven voortbestaan. Totdat in de zomer van 2019 de projectgroep van de gemeente doodleuk meldde dat de locatie-verkenning al een jaar daarvoor was gestopt. “En dat terwijl bij elk verzoek om voortgang-informatie wel werd gesuggereerd dat het proces in volle gang was. Wij hebben toen al ons beklag gedaan bij de betrokken wethouders.” De vereniging werd door de gemeente verwezen naar de parkeigenaren en de projectontwikkelaar VORM Ontwikkeling BV. “Maar zij kunnen geen vervangend tennispark realiseren zonder actieve medewerking van de gemeente”, constateert Van der Voorde.

Het gevolg was dat de parkeigenaar aan ATC Sloterplas voor het komende zomerseizoen alleen nog een huurcontract aanbood, wanneer de vereniging afstand zou doen van haar rechten in de toekomst. ATC Sloterplas diende dan op 1 oktober 2021 het park schoon op te leveren. “We konden zo’n contract onmogelijk tekenen, omdat dit na 60 jaar het einde van onze vereniging zou betekenen.”

Voorbereidingen

En er staat veel op het spel, want om een tennisseizoen te starten moeten er ondertussen al voorbereidingen worden getroffen. Er zijn al 42 competitieteams ingeschreven bij de KNLTB en de inschrijving voor lessen bij de tennisschool gaat van start. Het gaat hierbij om honderden leden, een groot bedrag aan inschrijfgelden en tienduizenden euro’s aan lesgelden. “Maar vooral het tennis, echte verenigingsactiviteiten als de recreantencompetitie, het ouder- kind toernooi, het ‘Wild West’ Open toernooi voor senioren en de jeugd, de feesten, kortom het hele actieve verenigingsleven stopt van de ene op de andere dag”, vertelt van der Voorde. “Zestig jaar verenigingsleven wordt de nek omgedraaid.”

De tennisvereniging spande een kort geding aan tegen de parkeigenaar, maar heeft die verloren. Tijdens de zitting bleek dat de parkeigenaar de tennisbanen per 1 april al verhuurd hebben aan een nieuwe Zomerclub en dus zit ATC Sloterplas nu zonder tennisbanen.

Zomerclub

“Wij huren de tennisbanen normaal gesproken van 1 april tot 1 oktober. De parkeigenaar verhuurt de banen de rest van het jaar aan de Winterclub. Tijdens de zitting werd duidelijk dat er ook een Zomerclub is opgezet. De rechter heeft niet gekeken naar het 60 jaar lange verenigingsleven van ATC Sloterplas, maar alleen naar de feiten. De Zomerclub heeft geen KNLTB-licentie, dus leden kunnen niet deelnemen aan toernooien en de competitie.”

ACT Sloterplas heeft zich in de hele procedure open gesteld voor alternatieven en medewerking. Alleen over de voorgestelde ‘kooi’ in het plan Jan Evertsenstraat-West, waar ruimte was gecreëerd voor een paar tennisbanen, was de vereniging het niet eens. “Daar konden we echt niet met 940 leden terecht. We hebben met het aantal leden dat we nu hebben recht op negen verlichte tennisbanen.”

Teleurgesteld

ATC Sloterplas is ernstig teleurgesteld in de gemeente Amsterdam. De woningbouwplannen komen uit de koker van de gemeente die er nu zonder pardon voor zorgt dat 940 leden vlak voor de opening van het tennisseizoen met lege handen staan. De KNLTB staat pal achter ATC Sloterplas en heeft een bevriezingsperiode voorgesteld.

Wethouder Sport van de gemeente Amsterdam, Simone Kukenheim, laat weten dat ze bewust is van ‘de belangrijke bijdrage die ATC Sloterplas levert aan de sportinfrastructuur van Amsterdam’. “Ik hoop dan ook ten zeerste dat uw vereniging en de eigenaren van het tennispark alsnog met elkaar tot een nieuwe huurovereenkomst komen voor de locatie aan de Sloterplas. Indien dat niet het geval is, ontstaat er een situatie waarin we vanuit het perspectief van de sport met elkaar in overleg zullen blijven. Uiteraard ben ik in dat geval bereid om binnen de mogelijkheden die ons gegeven zijn samen met de vereniging nieuwe scenario’s voor de toekomst te onderzoeken’, schrijft ze in een brief.

Sport toegankelijk

Maar daar heeft ATC Sloterplas op korte termijn niets aan. “We hebben in dit corona-jaar een enorme inspanning gedaan om de sport toegankelijk te houden voor de buurt. Dat is ook gelukt en het heeft in 2020 geresulteerd in de grootste ledengroei die we ooit meemaakten, naar 950 leden op alle competitieniveaus en in leeftijdscategorieën, waarvan 125 jeugdleden. Een groot aantal tennisleraren van Tennisschool Tennis op Maat is voor hun inkomen afhankelijk van onze vereniging.” Die inspanningen heeft de vereniging ook voor parkeigenaren verricht, zodat alle tennisactiviteiten op het park door konden gaan. “We hebben ons uit de naad gewerkt om het tennissen op het tennispark overeind te houden.”

ATC Sloterplas staat met de rug tegen de muur. Even snel een alternatief bedenken vooral voor de leden die competitie willen spelen, lukt niet. “Er zijn misschien verenigingen die onze competitiespelers kunnen overnemen, maar wij hebben leden uit Nieuw-West, Oudwest en de Baarsjes. Geuzenveld is bijvoorbeeld te ver uit de buurt”, denkt Van der Voorde hardop na.

Hoger beroep

Donderdag 25 februari houdt ATC Sloterplas een algemene ledenvergadering waarin aan de leden wordt gevraagd om mandaat om actief de gesprekken met de gemeente voort te zetten. Ook worden de leden gevraagd hoe zij eventueel tegenover hoger beroep staan.

“We staan nog steeds open voor gesprek met de parkeigenaren en we vragen hen met klem ons te laten tennissen tot de bouw van de woningen begint. En we hopen toch dat de Gemeente Amsterdam terugkomt op haar besluit. “Er zijn toezeggingen gedaan. Gemeente neem je verantwoordelijkheid en loop niet weg”, besluit Van der Voorde.

Door Titia Hartvelt