Verbindende momenten: een kaartje door jong en voor ouder

Algemeen
Bewoner Evert van Maanen ontvangt een persoonlijk kaartje.
Bewoner Evert van Maanen ontvangt een persoonlijk kaartje. (Foto: Pr)

NIEUW-WEST - De verbinding met de buurt aangaan. Dát is het doel van Next, een programma op het Calvijn College aan de Pieter Calandlaan in Slotervaart. Leerlingen volgden eerder dit jaar bij het vak CKV (culturele en kunstzinnige vorming) gastlessen van fotografiemuseum FOAM. Dit mondde uit in vele mooie, verbindende momenten met de buurt.

Maak een foto van iets waar je blij van wordt, zo klonk de opdracht voor de leerlingen. En dat deden zij. Het werden onder andere foto’s van dieren, van bloemen en (het had net flink gesneeuwd) van sneeuw. De leukste foto’s werden afgedrukt als ansichtkaarten voor bewoners die wel een kaartje, met boodschap van de leerlingen zelf, konden gebruiken. “Ik hoop dat de kleurrijke foto op deze kaart u opvrolijkt in deze moeilijke tijd,” schrijft de een aan ‘haar’ oudere. “Wat mooi dat u veel voor andere senioren doet,” complimenteert de ander de ‘zijne.

Persoonlijke boodschap

Combiwels buurtwerkers Gaby du Pon (Slotervaart Zuid) en Wasilis Psathas (Osdorp) stelden een lijst van bewoners, zelfstandig wonend of in het Riekerhof, samen met daarbij een korte beschrijving, waaronder diens hobby’s of persoonlijkheid. Na een gastles van studenten van VoorUit schreven de leerlingen een persoonlijke boodschap op een kaart. Daarbij ook een uitnodiging om een kaartje terug te sturen naar het Calvijn College, ter attentie van de betreffende leerling,

Goed gevoel

Het uitdelen was een feestje voor de buurtwerkers. “De ouderen waren blij verrast, soms ontroerd ook. Ze gaven aan zeker een kaartje terug te willen sturen. Sommigen wilden heel graag de leerling in kwestie persoonlijk ontmoeten om te bedanken. Op deze manier is een mooie verbinding tot stand gebracht tussen jong en oud in Nieuw-West!” Onder andere Yusef kreeg een kaartje terug.

“Ik stel het zeer op prijs en dank je hiervoor,” begon mevrouw Tryfeen haar reactie. “Ook bedankt voor de mooie foto. De natuur geeft een ieder een goed gevoel en maakt je blij en vrolijk.” Als hij een keer af wil spreken voor een wandeling in de buurt, mag hij dat laten weten, schrijft ze ook. En: “Succes op school, blijf je best doen, want corona mag je toekomst niet beïnvloeden.”

Verbinding

“Ik voel me door dit project meer betrokken,” reageert een van de leerlingen, die daarmee het gevoel van meer klasgenoten beschrijft. “We vinden het heel leuk om hiermee iets voor de ouderen in de buurt te kunnen betekenen.”

Ook Suzan van Westerlaak, projectleider Next op het Calvijn, kijkt tevreden terug op het ogenschijnlijk eenvoudige, maar zo impactvolle project. “Vanuit het programma Next organiseert het Calvijn College al een aantal jaar met verschillende partners, waaronder Combiwel en VoorUit, leuke activiteiten in en met de buurt. Het kaartjesproject sluit precies aan bij de ambitie van de school om verbinding met verschillende groepen uit de buurt aan te gaan.”

Shirley Brandeis