Bewoners aan de basis van renovatie Rembrandtpark

Algemeen
Het Rembrandtpark wordt flink verbeterd.
Het Rembrandtpark wordt flink verbeterd. (Foto: Pr)

NIEUW-WEST - ‘Een levendig meesterwerk’. Dat is de ambitieuze titel van het vastgestelde renovatie en beheerplan voor het Rembrandtpark. Met een fors aantal maatregelen, zoals betere fiets- en voetpaden, betere toegankelijkheid voor alle gebruikers en meer diversiteit en kleur in het groen. Daarmee doet het volgens Erik Bobeldijk, portefeuillehouder Groen binnen stadsdeel Nieuw-West, recht aan de ambitieuze opgave die het stadsdeel heeft.

“Onze inwoners waarderen het groen enorm. Het is vaak in hun directe woon- en leefomgeving en biedt ontspanning en ontmoeting met anderen. Deze waardering merkten we ook tijdens de participatie. Erg veel inwoners hebben mee gedaan. Dit plan is met recht een gezamenlijk product van inwoner en gemeente. Samen met hem komen we tot een levendig meesterwerk. Wat mij betreft wordt dit een stedelijk, maar wel relaxed park. Een mooie combi van rust en reuring, passend bij het groene karakter van Nieuw-West.”

Natuurwaarde

Daarbij is veel werk aan de winkel. Zo worden de fiets- en voetpaden niet alleen verbeterd, maar gaan ze ook aansluiten op belangrijke routes. Ook komt er meer diversiteit en kleur in het groen door meer en verschillende soorten beplanting en bomen. En dat komt de natuurwaarde, die al hoog is in het Rembrandtpark, ten goede. Het park kenmerkt zich door veel bomen. Een aantal daarvan had een korte levensduur. Daarom krijgen nieuw te plantenbomen een gezondere gezonde groeiplaats met voldoende voedingsstoffen, vocht en ruimte. Dit versterkt de toekomstwaarde.

Vergroening

De Postjesweg wordt vergroend. Dit gebeurt door aanpassing van het profiel, waardoor de rijweg smaller wordt en er meer ruimte is voor laag groen. Ook bij Nachtwachtlaan en Staalmeesterslaan wordt laag groen toegevoegd in bermen en bomen.

Inclusief park

Ook de entrees worden aangepakt, compleet met een nieuwe inrichting die overzichtelijk, goed verlicht, bloemrijk, sfeervol en groen is. Dat betekent eveneens dat dat de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden wordt vergroot. “Daarmee zorgen we voor een inclusief park, zodat iedereen er van kan genieten,” vindt Bobeldijk.

Waterberging

Kenmerkend voor de vernieuwing van het Rembrandtpark wordt een waterberging. Deze wordt gerealiseerd in kader van klimaatadaptatie. Het Rembrandtpark is ook populair onder sportieve gebruikers. Voor deze groepen komt er meer diversiteit voor spelen, sporten en ander gebruik. Voor mogelijke extra ontspanning komt er onderzoek naar ruimte voor kleine, extra horeca. Hierbij is extra aandacht voor weinig overlast en geen schade aan het park bij de bevoorrading.

Gezonde toekomst

Bobeldijk voorziet een gezonde toekomst voor het Rembrandtpark. “Met een beheer dat duurzaam en kostenefficiënt is. Juist in het belang van omwonenden, bezoekers, gebruikers én de natuurlijke bewoners van het Rembrandtpark, binnen en buiten Nieuw-West. Belangrijk omdat het stadsdeel verder doorgroeit en dat ontspanning in het groen daarmee voor nog meer inwoners belangrijk wordt.”