Omheiningen testlocaties krijgen doeken naar ontwerp van Amsterdamse kunstenaars

Algemeen
Kunst is veel kleuriger op de omheiningen van een testlocatie dan zwarte en witte doeken.
Kunst is veel kleuriger op de omheiningen van een testlocatie dan zwarte en witte doeken. (Foto: Pixabay)

NIEUW-WEST - Op de omheiningen van de GGD-testlocaties in Zuidoost, Anton de Komplein; Noord, Buikslotermeerplein; en Nieuw West; Sloterdijk, zijn vanaf zaterdag 20 maart kunstprojecten te zien. Een intercultureel gezelschap van totaal vijftien kunstenaars is gevraagd ontwerpen te maken.

Bij de GGD Amsterdam-Amstelland ontstond het idee om de hekwerken rondom de testlocaties, nu behangen met zwarte en witte doeken, door middel van een kunstopdracht kleurrijker, vriendelijker en minder steriel te maken. Tegelijkertijd was de wens om de bezoekers en omwonenden te informeren over corona en bij te dragen aan het bewustzijn dat we alleen samen corona kunnen overwinnen.

Bureau Postjesweg

Voor de realisatie van dit project trokken de kunstinstellingen CBK Zuidoost, Nieuw Dakota en Bureau Postjesweg samen op om een traject te verzorgen voor de teststraten in de stadsdelen Zuidoost, Noord en Nieuw West. Zij nodigden kunstenaars uit met een diverse beeldtaal wiens werk eigenzinnig is en tegelijkertijd geschikt als drager van een boodschap en gevoel.

Unieke ontwerpen

Deze kunstenaars zijn bekend met de specifieke sociale context van de verschillende locaties en hun werk reflecteert de interculturele identiteit van ieder stadsdeel. Dit heeft geresulteerd in drie verschillende, unieke ontwerpen, elk bestaand uit een totaal presentatie van rond de 100 aaneengeschakelde doeken, waarbij iedere kunstenaar een serie heeft ontworpen vanuit hun persoonlijke ervaringen met corona in de stad.

Deelnemende kunstenaars zijn: in Nieuw-West: Rosa Johanna, Müge Yilmaz, Abdelkader Benali, Hamid El Kanbouhi, Marlies Rijneveld en Sarah van Sonsbeeck; in Noord: Valerie van Leersum, Neil Fortune, Barbara Broekman, Bert Teunissen en Melanie Corre: in Zuidoost: Brian Elstak, Munir de Vries, Jesper Buursink en Dewy Elsinga (Butterfingaz)

Dit project is een initiatief van GGD Amsterdam-Amstelland in samenwerking met CBK Zuidoost, Nieuw Dakota en Bureau Postjesweg.