Inschrijving TCS Amsterdam Marathon 2021

Algemeen
De Amsterdam Marathon is normaal gesproken het meest internationale sportevenement van Nederland.
De Amsterdam Marathon is normaal gesproken het meest internationale sportevenement van Nederland. ((Foto: Pr))

AMSTERDAM - De inschrijving voor de 45e editie van de TCS Amsterdam Marathon is geopend. Sportorganisatie Le Champion heeft er vertrouwen in dat de najaarsmarathon op zondag 17 oktober 2021 op een veilige manier kan plaatsvinden.

De marathon staat bekend om het snelle én aantrekkelijke parcours langs vele Amsterdamse highlights en de start en finish in het Olympisch Stadion. Naast de klassieke afstand staan de Mizuno Halve Marathon en de TCS 8 kilometer op het programma. Inschrijven is mogelijk op www.tcsamsterdammarathon.nl.

Aantrekkingskracht

De TCS Amsterdam Marathon is in het bezit van het Platinum Label van de World Athletics en is normaal gesproken het meest internationale sportevenement van Nederland. De combinatie van sport, kunst en cultuur heeft een grote aantrekkingskracht op buitenlandse lopers. Zo stonden er in 2019 maar liefst 45.000 deelnemers uit 140 verschillende landen aan de start. Het parcours van de diverse onderdelen neemt lopers mee langs meerdere bezienswaardigheden, zoals het Rijksmuseum, het Vondelpark, de Amstel en de Zuidas. De finish voor alle afstanden is in het iconische Olympisch Stadion uit 1928.

2020 afgelast

In 2020 werd de TCS Amsterdam Marathon vanwege het coronavirus afgelast. Als alternatief werd de Virtual TCS Amsterdam Marathon georganiseerd. Door middel van de Virtual Run app van titelsponsor TCS konden lopers hun eigen loopmoment en route bepalen, waar ook ter wereld. Ruim 6.000 lopers uit 104 verschillende landen deden mee aan deze speciale editie.

In het marathon weekend op 15, 16 en 17 oktober zijn de drie hoofdonderdelen, de hele marathon, halve marathon en 8 km, een vaste waarde op het programma. In welke vorm deze onderdelen georganiseerd gaan worden, zal mede afhangen van de eventuele coronamaatregelen op dat moment.

Voor de side events, zoals de Kids Run, de Good Morning City Run en de Marathon Expo, wordt nader bekeken in hoeverre deze passen binnen het aangepaste programma. Voor buitenlandse lopers geldt dat het op dit moment lastig te voorspellen is of reizen naar Amsterdam in oktober mogelijk zal zijn.

Controle

René Wit, Race Director van de TCS Amsterdam Marathon: “Het mag duidelijk zijn dat we niet kunnen wachten om hardlopers weer in actie te zien komen op het marathonparcours door onze prachtige hoofdstad. We beseffen dat er nog een aantal belangrijke stappen genomen moeten worden in het onder controle krijgen van het coronavirus, maar we zijn optimistisch over de mogelijkheden in het najaar. Wij bereiden ons al maanden voor op de terugkeer van fysieke evenementen en veronderstellen dat het na deze zomer weer op een verantwoorde manier mogelijk is. De vaccinatiesnelheid is hierin een cruciale factor.”

Inschrijven voor de TCS Marathon, Mizuno Halve Marathon of TCS 8 km is mogelijk op www.tcsamsterdammarathon.nl. Mocht de TCS Amsterdam Marathon in 2021 niet door kunnen gaan, dan blijft het startbewijs geldig voor de editie van 2022.