Westlandgrachtschutsluis weer open dit vaarseizoen 2021

Algemeen
De vaarkaart
De vaarkaart (Foto: )

NIEUW-WEST - Vanaf aankomend vaarseizoen wordt de Westlandgrachtschutsluis weer in gebruik genomen. Daarmee ontstaat bijvoorbeeld een vaarverbinding tussen de grachten binnen de ring A10 en de Sloterplas. Het gebruik van de schutsluis gebeurt handmatig. Om te beginnen vanaf het paasweekeinde op vrijdag 2 april.

Bediening is dan steeds in de weekeindes van vrijdag tot en met zondag; dagelijks van 10.00 uur tot 22.00 uur en op feestdagen van 10.00 uur tot 21.00 uur. Het vaarseiz0en eindigt 31 oktober dit jaar.

Tevreden

Erik Bobeldijk, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West, is tevreden. “Voor watersportliefhebbers ontstaan zo veel meer vaarmogelijkheden. Daarmee past het ook goed bij het waterrijke karakter van Nieuw-West. Ook wordt de bereikbaarheid van de Sloterplas, het hart van ons stadsdeel, beter. Dat maakt het tot een nog levendiger stadsplas. En de Westlandgrachtschutluis hoort bij onze couleur lokale, met de vele sluizen, bruggen, plassen, andere waterlopen en kades.”

Het plan is om de bediening van de sluis te automatiseren, als onderdeel van de Watervisie 2040. De verwachting is dat dit in 2022 gebeurt. Tot die tijd zorgen twee medewerkers voor handmatige bediening van de sluis. Dit is een zaak van Waternet die zorgde voor werving en opleiding. Momenteel worden sluis en sluiswachtershuisjes in orde gemaakt voor de tijdelijke bediening. Boten worden dan over een hoogte van 1,70 meter geschut.

Weer open

Het is voor het eerst sinds jaren dat de Westlandgrachtschutsluis, die dateert uit 1963, weer open gaat.