Buurtteams staan klaar vragen over zorg, welzijn en meer

Algemeen
Directeur Buurtteam Amsterdam Nieuw-West, Sylvia den Hollander, en stadsdeelvoorzitter Emre Ünver bij de feestelijke start van de buurtteams.
Directeur Buurtteam Amsterdam Nieuw-West, Sylvia den Hollander, en stadsdeelvoorzitter Emre Ünver bij de feestelijke start van de buurtteams. (Foto: Pr)

NIEUW-WEST - Voor vragen of zorgen op het gebied van zorg, welzijn, geld, wonen, gezondheid, werk, meedoen of veiligheid kunnen inwoners zich sinds vorige week richten tot één zichtbaar team in hun eigen wijk. Het buurtteam Amsterdam Nieuw-West is de plek in de wijk waar zorg en ondersteuning op een laagdrempelige manier samenkomen. Met de buurtteams in Amsterdam West en Nieuw-West wordt het vinden van hulp en ondersteuning eenvoudiger en de hulpverlening effectiever.

Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver was aanwezig bij de feestelijke start van de buurtteams in Nieuw-West. Daar kreeg hij een rondleiding en ging hij in gesprek met buurtteammedewerkers, klanten en ervaringsdeskundigen.

“Voor veel Amsterdammers is het niet altijd duidelijk waar zij met hun hulpvraag terecht kunnen. Dit geldt met name voor de Amsterdammers die te maken hebben met meer problemen op verschillende gebieden. Er werken veel organisaties binnen een klein gebied en organisaties zijn vaak opgedeeld per specialisme”, volgens wethouder Zorg, Simone Kukenheim. “Daardoor lukt het niet altijd om de behoefte van de Amsterdammer volledig in beeld te krijgen. Met de Buurtteams Amsterdam willen we dat eenvoudiger maken. Het gaat erom dat Amsterdammers de juiste zorg makkelijker kunnen vinden en dat ook het werk van professionals makkelijker wordt.”

Eén team

Mensen kunnen bij het buurtteam Amsterdam Nieuw-West terecht wanneer ze bijvoorbeeld moeite hebben om rond te komen, graag andere mensen willen ontmoeten, geldproblemen hebben of zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, maar ook bij problemen door ziekte of verslaving. Het buurtteam denkt mee en ondersteunt waar nodig. Samen wordt naar een oplossing gezocht die past bij de persoon en bij de situatie: het gaat erom dat iemand zelf weer verder kan. Iedere Amsterdammer die ondersteuning krijgt van het buurtteam, krijgt een vast contactpersoon. Als het nodig is haalt de medewerker van het buurtteam een andere organisatie erbij.

Buurtteams

Met de buurtteams in Amsterdam West en Nieuw-West bouwt de gemeente verder aan bestaande samenwerkingsverbanden in de stad. Het buurtteam Amsterdam Nieuw-West werkt dan ook nauw samen met andere organisaties en specialisten in de buurt, zoals de Ouder- en Kindteams, huisartsen, geestelijke gezondheidszorg, woningcorporaties, wijkverpleging, zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties en buurthuizen. Deze partijen kennen de buurt goed en zetten zich dagelijks in voor veel Amsterdammers.

In stadsdeel Nieuw-West gaat SEZO Maatschappelijke Dienstverlening samen met HVO-Querido, Sensa Zorg en perMens de buurtteams uitvoeren. De buurtteams die in Amsterdam Nieuw-West vanaf 1 april starten zijn gevestigd op de volgende locaties: Buurtteam Wolbrantskerk, Wolbrantskerkweg 84; Buurtteam Meer en Vaart, Wolbrantskerkweg 84; Buurtteam Geuzenveld, De Tourton Bruynsstraat 17; Buurtteam Slotermeer, De Tourton Bruynsstraat 17; Buurtteam Nieuw Sloten, Buurthuis België, Hageland 119; Buurtteam Slotervaart, Ottho Heldringstraat 5.

De buurtteams Amsterdam West en Amsterdam Nieuw-West zijn te bereiken via tel. 667 51 00 of info@buurtteamamsterdamnieuwwest.nl.