Oxville Cinema en ICK krijgen geld om door te groeien

Algemeen
Oxville is niet weg te denken in Nieuw-West.
Oxville is niet weg te denken in Nieuw-West. (Foto: Pr )

NIEUW-WEST - Oxville Cinema en het Internationaal Choreografisch Kunstencentrum (ICK) krijgen ondersteuning om verder te groeien en bij te dragen aan een divers cultureel landschap.

In het Amsterdamse Kunstenplan is extra geld gereserveerd om te zorgen voor meer culturele voorzieningen in Nieuw-West, Noord en Zuidoost, omdat daar minder voorzieningen zijn in vergelijking met de rest van de stad.

Twee locaties

“Het is belangrijk dat iedereen kan opgroeien met kunst en cultuur binnen handbereik. Daarom moeten culturele voorzieningen goed verdeeld zijn over de stad. Ik ben trots dat we nu twee locaties met film en dans toevoegen aan Nieuw-West. Oxville Cinema en het Internationaal Choreografisch Kunstencentrum kunnen gaan bouwen aan een mooie toekomst in Nieuw-West’, reageert wethouder Touria Meliani van Kunst en Cultuur.

Oxville Cinema

Oxville Cinema vertoonde al langer films in Nieuw-West, maar is op zoek naar een tijdelijke locatie tot 2025, als de ruimte voor Oxville in het Verhalenhuis aan het Osdorpplein klaar is. In Nieuw-West is behoefte aan een plek met een breed en dagelijks filmaanbod. In broedplaats De Vlugt is nu een plek gevonden, met ruimte voor drie kleine zalen en een horecaruimte. Voor het inrichten en isoleren van deze ruimtes is zo’n 340.000 euro nodig. De gemeente draagt 175.000 euro bij, de rest van het geld brengt Oxville Cinema bij elkaar.

ICK

Het dansgezelschap Internationaal Choreografisch Kunstencentrum (ICK) is al op verschillende plaatsen actief in Nieuw-West, maar zoekt een nieuw onderkomen vanwege aflopende huurcontracten. ICK is onderdeel van de Amsterdamse Basisinfrastructuur in het Kunstenplan 2021-2024. Het centrum stelt moderne en nieuwe dansvormen centraal, heeft een sterke verbinding met de stad en trekt een breed en divers publiek. In Amsterdam is beperkte ruimte voor dans. In Westbeat, een nieuw complex met woningen en kantoren, is een ruimte beschikbaar waar kan worden geoefend en waar workshops en voorstellingen gegeven kunnen worden. Om de ruimte geschikt te maken is een investering van 218.000 euro nodig. De gemeente draagt 168.000 bij, de rest van de benodigde investering wordt door ICK en de eigenaar van Westbeat bij elkaar gebracht.

De twee locaties worden de komende tijd ingericht. Naar verwachting kunnen Oxville Cinema en ICK voor de zomer in de nieuwe locaties terecht.