Behoud Lutkemeer gaat gewoon door met tuinieren

Algemeen
Behoud Lutkemeer blijft doorgaan met protesteren tegen de bouwplannen.
Behoud Lutkemeer blijft doorgaan met protesteren tegen de bouwplannen. (Foto: Pr)

NIEUW-WEST - Behoud Lutkemeer gaat zaterdag 8 mei nog eens duidelijk maken dat er heel veel Amsterdammers zijn die de plannen om het Lutkemeer te bebouwen, niet steunen. Van 13.00 tot 15.00 uur is er een verkennende wandeling in de polder en wordt er verteld over de geschiedenis en de toekomstplannen en er wordt natuurlijk getuinierd.

Iedereen die het Lutkemeer een warm hart toedraagt wordt gevraagd te komen, gewapend met laarzen, een spade, bomen, zaad, plantjes en spandoeken. Samen wordt de polder weer beplant. Er wordt om 12.45 uur verzameld aan de Etnastraat.

Landbouwgrond

De Lutkemeerpolder is een eeuwenoud stuk landbouwgrond van 42 hectare bij Osdorp aan de rand van Amsterdam. “Het stadsbestuur wil op deze plek een distributiecentrum bouwen, terwijl de infrastructuur ongeschikt is en er lege distributiecentra om de hoek liggen. Met het oog op klimaatverandering is het bouwen van bedrijventerreinen in groengebieden sowieso waanzin. De tot nu toe geheime bouwer heeft uitstel gevraagd. Wat ons betreft is dit het moment voor het stadsbestuur om daar ook afstel van te maken”, zo stelt de organisatie achter het protest.

Uitstel

Na de vernielende werkzaamheden in oktober 2020 ligt alles weer stil. De reden van het aangevraagde uitstel van de vermeende bouwer is het ontbreken van de juiste vergunningen. Daarom zijn de werkzaamheden stil gelegd. “De polder ligt er treurig bij, maar is niet verloren. Met het terugbrengen van de humuslaag en goed bodembeheer is de vruchtbare aarde weer te herstellen en kan zij weer dienen waarvoor ze bedoeld is: lokaal voedsel en kraamkamer voor biodiversiteit.”

Herstel

“Het stadsbestuur heeft nu de kans om van het uitstel gebruik te maken en haar ambities waar te maken: 25 procent van het voedsel uit de omgeving halen, herstel van landschap en biodiversiteit, bescherming van de groene scheggen. Er zijn in de stad veel meer voorstanders voor een groene Lutkemeerpolder dan voor een distributieterrein”, volgens Behoud Lutkemeer.

Een impressie van een bebouwd Lutkemeer.