Tuinieren in de Lutkemeerpolder

Algemeen
Ruim 250 mensen hielpen mee met tuinieren.
Ruim 250 mensen hielpen mee met tuinieren.

NIEUW-WEST - Ruim 250 mensen trotseerden de regen en de modder en trokken vorige week zaterdag de Lutkemeerpolder in. Na de opening van de hekken zijn op het braakliggende land de letters ‘Save Our Soils’ ofwel SOS ingezaaid met een speciaal mengsel voor arme grond en bodemverbetering. De verwachting is dat de letters binnen enkele weken zijn te lezen.

De hekken langs het terrein zijn neergezet, om het bouwterrein aan te geven. Actiegroep Behoud Lutkemeer verzet zich met hand en tand tegen de bouw van een bedrijventerrein in de Lutkemeer, en organiseert acties om dit tegen te gaan, ook al lijkt er een start te zijn gemaakt met de voorbereiding van de bouw.

Bouwvlak

Langs de randen van het bouwvlak is de vruchtbare aarde nog intact, volgens Behoud Lutkemeer. Daar is dan ook begonnen met de aanleg van tuinen. De komende weken wordt iedere zondag vanaf 12.00 uur gezamenlijk getuinierd, waarbij iedereen die zin heeft en de Lutkemeer een warm hart toedraagt wordt opgeroepen mee te doen. Iedereen die mee wil doen is welkom. Er wordt aan het einde van de Etnastraat verzameld.

De bouw op de locatie is inmiddels stil gelegd omdat vergunningen ontbreken en de bouwer, die niet bekend is, om uitstel heeft gevraagd. De komende maanden gaat er niets gebeuren. Met de actie wil Behoud Lutkemeer er bij de gemeente Amsterdam op aandringen om tot inkeer te komen. ‘Er is al uitstel, maak daar nu afstel van! Het kan nog steeds’, luidt de leuze.

Plannen

In de jaren 90 werden de eerste plannen ontwikkeld om een bedrijventerrein in de Lutkemeer te vestigen, want het had een strategisch prachtige ligging: tussen Amsterdam en Schiphol. In 2001 werd dan ook het bestemmingsplan gewijzigd: van agrarisch naar bedrijventerrein. Wel met een belangrijke voorwaarde: alleen voor Schiphol gebonden bedrijven en niet voor ‘zomaar een bedrijventerrein’. Maar tien jaar later werd de schipholgebondenheid losgelaten. Zo werden de kavels meer waard en konden ze makkelijker verkocht.

Ontwikkelaar

“Tot op de dag van vandaag is dit relevant. Allereerst omdat er toen al geen transparant proces heeft plaats gevonden. Tegelijkertijd is de ontwikkelaar van de Lutkemeerpolder (SADC, een BV van gemeente Amsterdam/Haarlemmermeer, provincie NoordHolland en Schiphol) een private onderneming die met publiek geld projectontwikkelaar aan het spelen is. En het blijkt een bodemloze put. Er zijn al miljoenen geleend aan SADC om de club overeind te houden. Allemaal met de gouden bergen in zicht: de verkoop van kavels gaat geld opbrengen. Maar ondertussen staan er honderden hectares leeg. En op het eerste deel van het bedrijventerrein Osdorp is na bijna 20 jaar nog steeds flinke leegstand”, zo weet Behoud Lutkemeer.

Constructie

“Toch meent ons gemeentebestuur dat ook dit deel van de polder bebouwd moet worden, omdat in de constructie met SADC en de gemeente ook private partijen betrokken zijn. Door te speculeren met grond en het aankoopbeleid van de gemeente Amsterdam is een derde van de polder beloofd aan SEKU BV. De van corruptie verdachte directeur is inmiddels door de gemeente voor 2,5 miljoen uitgekocht en het ontwikkelrecht is naar een dochter BV over gegaan: Thunnissen. Zij zijn het die nu mede de druk uitvoeren om te starten met de bouw”, heeft Behoud Lutkemeer ontdekt.

Lutkemeerpolder is een eeuwenoude polder en is met het historische landschap en laatste vruchtbare grond veel waard voor Amsterdam. Behoud Lutkemeer zien in de bouwstop een lichtpunt: “Dit is het moment voor het stadsbestuur om tot inkeer te komen. De verkiezingen komen er aan. Wij zijn het draagvlak voor een ander besluit en een andere stad. Behoud de Lutkemeerpolder.

Meer informatie: www.behoudlutkemeer.nl of nfo@behoudlutkemeer.nl.

Vorige week zaterdag gingen de hekken weer los voor beplanting van de Lutkemeer.