Denk en ontwerp mee voor een groener stukje Osdorp

Algemeen
Martin ten Brinke (Stadsboerderij Osdorp) en Ruben Abels (Stichting Design Arbeid) bij de container,
Martin ten Brinke (Stadsboerderij Osdorp) en Ruben Abels (Stichting Design Arbeid) bij de container, (Foto: SamenDeStad)

NIEUW-WEST - Stadsboerderij Osdorp doet vanaf donderdag 20 mei de deuren van een tijdelijke ontmoetingsplek op het Dijkgraafplein open. Bewoners zijn welkom voor een gesprek over de buurt. Hun wensen en ideeën vormen uiteindelijk de basis voor een groenere toekomst van het plein en omgeving. Martin ten Brinke van de Stadsboerderij vertelt.

Een buurtatelier noemt hij het. Nu is het nog een container. Maar straks met terras, hopelijk mooi weer, met de geur van versgebakken brood en met bezoek een plek waar iets broeit en later groeit. Martin: “De komende tijd gaan we graag met bewoners en iedereen die bij de buurt betrokken is in gesprek. Dat doen we in samenwerking met Ruben en Iris van Stichting Design Arbeid. Samen de stad, heet het project, waarbij we met bewoners de wijk De Punt meer groen willen maken. Sociaal groen zou je kunnen zeggen; groen waar mensen wat aan hebben. Het allerbelangrijkste nu is natuurlijk: wat willen de mensen die er wonen en werken?”

Braakliggend terrein

Er is werk aan de winkel. Het plein zelf kan wel een stukje groener en bruikbaarder gemaakt worden als ook het braakliggend terrein langs het water aan de Hoekslootstraat even verderop. Martin: “Dat terrein zal nog wel een jaar of twee, drie zo blijven. Het is zo groot als een voetbalveld. We kunnen daar mooie dingen voor en met de buurt gaan maken.” Ook rondom het Huis van de Wijk De Aker zal samen met gebruikers van dit buurthuis gekeken worden hoe de omgeving aldaar prettiger te maken.

Extra aandacht

Een eerder onderzoek in de buurt maakte al duidelijk dat bewoners graag mooier en meer bruikbaar groen in hun wijk willen hebben. De Punt is een buurt waar vanuit de gemeente extra aandacht naartoe gaat en Martin, Ruben en Iris grijpen die kans graag met hun ervaring en enthousiasme aan. “We willen van alles weten. Hoe kijken mensen naar de toekomst van hun buurt? Waar worden ze blij van? Hoe willen ze het plein en omgeving gebruiken? En ook daarna willen we ze betrekken, bij het ontwerpen.”

Broodjes bakken

Dit alles vindt plaats in het buurtatelier. Een container van 15 vierkante meter met daarbij twee picknickbanken op het gras, op de hoek van Tussen Meer en het Dijkgraafplein. Aanstaande donderdag tot en met zaterdag (20, 21 en 22 mei) is men welkom om coronaproof tussen 10.00 en 17.00 uur mee te praten. Er is koffie en thee en op zaterdag komt Bakkerij de Eenvoud brood bakken. Martin: “Alle ideeën en wensen worden genoteerd en vormen uur na uur een groeiende expositie over en door de buurt, die iedereen kan bewonderen.” Zaterdag 22 mei is er gelijktijdig tussen 13 en 17 uur een gesprek met bewoners en gebruikers in het Huis van de Wijk De Aker. “Mensen kunnen net als bij de container op het Dijkgraafplein langskomen zonder vooraf zich op te geven.”

Stemmen

Deze wensen en ideeën worden een week later, tussen donderdag 27 mei en zondag 29 mei, met bewoners bekeken. Er wordt gebrainstormd, gewandeld én getekend. De scenario’s die daaruit voortkomen, zullen in krantvorm huis aan huis worden verspreid in de buurt, waarna iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete plan. Martin: “Alles wordt uiteraard getoetst bij het stadsdeel. Het moet wel haalbaar zijn. Maar voor alles moet het iets worden wat de buurt wil. Iets waar alle bewoners, jong en oud, wat aan hebben. Waarvan we kunnen zeggen: dat hebben we samen bedacht, ontworpen én gebouwd.”

Ook op de Stadsboerderij aan de Botteskerksingel is komende tijd weer veel te doen. Zie www.stadsboerderijosdorp.nl voor het programma.

Shirley Brandeis