180 zonnepanelen: de Ru Paré gaat duurzaam

Algemeen
Dagelijks bestuurders Emre Ünver en Ronald Mauer zetten de zonnepaneleninstallatie in werking.
Dagelijks bestuurders Emre Ünver en Ronald Mauer zetten de zonnepaneleninstallatie in werking. (Foto: Marita Bon)

NIEUW-WEST - Maar liefst 180 zonnepanelen zijn onlangs geïnstalleerd op het dak van de Ru Paré Community aan de Chris Lebeaustraat in Slotervaart. Een duurzaam initiatief dat ook de buurt verbindt. Buurtbewoners kunnen meedoen en zo eigenaar worden van een deel van de opgewekte energie.

Met een klap op de knop en veel confetti werd vorige week in Ru Paré door dagelijks bestuurders Ronald Mauer en Emre Ünver het 180 zonnepanelen tellende dak officieel in gebruik genomen. Op deze plek begon enkele jaren geleden het gesprek tussen bewoners met interesse in een meer duurzame samenleving. Hieruit ontstond in 2019 de coöperatie Westerlicht. Doel: het versnellen van de energietransitie. Een van de oplossingen: zonnepanelen.

Dagelijks geld verdienen

“Wij brengen bewoners uit Nieuw-West samen en kijken samen met hen hoe ze de overstap naar duurzame energie kunnen maken,” legt Westerlichts bestuursvoorzitter Jurgen van der Heijden uit. Hij heeft vanuit zijn werk als consultant in de energietransitie veel ervaring met het onderwerp. Ook een coöperatie oprichten doet hij niet voor het eerst. In zijn vroegere woonplaats Castricum was hij betrokken bij een energiecoöperatie die leidde tot een hoger energielabel voor twintig procent van de huizen. “Deze woningeigenaren verdienen dus dagelijks geld aan de energietransitie.”

Snode ambitie

Het terugdringen van het gebruik van fossiele energie ziet hij ook graag in zijn huidige woonomgeving Nieuw-West gebeuren. De eerste successen worden zichtbaar nu er op de Ru Paré 180 zonnepanelen zijn geplaatst. Hans Krikke, penningsmeester van Westerlicht, memoreerde vorige week tijdens officiële ingebruikname over de lange weg sinds 2016 tot aan de mijlpaal. “We waren maar een klein clubje met een snode ambitie. We werden heel wat van het kastje naar de muur gestuurd.”

Daklozen

Na nog heel wat hobbels werd de duurzame droom werkelijkheid. Een sociale werkelijkheid. Van der Heijden: “In een stadswijk hebben veel mensen geen eigen dak. In zonnepaneeljargon heten dat ‘daklozen’. Door een grote oppervlakte zoals bij Ru Paré kunnen we deze ‘dakloze’ bewoners toch eigenaar laten worden van een stukje zonnepaneelinstallatie. Dat kost 250 euro met een rente van twee procent, die je vrijwillig weer mag inzetten voor nieuwe duurzame buurtprojecten. Of als zakcentje kunt houden natuurlijk. Hoe dan ook is het een investering in een meer duurzame buurt.”

Sloterplas als batterij

Die nieuwe duurzame projecten krijgen al vorm. In woonwijk Oostoever is een groeiend aantal bewoners gezamenlijk in de aanschaf van zonnepanelen gestapt. Daarnaast wordt met een gemeentelijke startsubsidie de mogelijkheid onderzocht van het gebruiken van de Sloterplas als batterij. Hierin kan warmte voor de winter en koelte voor de zomer worden opgeslagen.

Werkgelegenheid

Van der Heijden: “Mooi is ook dat er in de energietransitie veel werkgelegenheid is. We gaan samen met coöperatie Samen aan de Slag kijken of we bewoners hieraan kunnen verbinden. Dan kunnen we echt spreken van een project dat duurzaam, lokaal én sociaal is.”

Meedoen of meer weten? Zie www.ecwesterlicht.nl.