Behoud Lutkemeer roept medestanders naar de Stopera

Algemeen
Behoud Lutkemeer weet welke multinational hier wil bouwen.
Behoud Lutkemeer weet welke multinational hier wil bouwen. (Foto: Pr)

AMSTERDAM - Behoud Lutkemeer is er achter gekomen welke multinational grond heeft gekocht om te bouwen in de Lutkemeerpolder. “Wij onthullen vandaag, vrijdagmiddag 28 mei, welke multinational door GroenLinks binnengehaald werd om als potentiële koper van onze prachtige biologische polder te functioneren. En we zullen meteen in actie treden om ze duidelijk te maken dat ze beter niet het koopcontract kunnen tekenen”, laat de actiegroep weten. Om 16.00 uur gaat de groep demonstreren bij de Stopera met toeters en bellen.

 “Ze hebben nu nog de kans om te voorkomen dat ze massaal onder vuur komen te liggen omdat ze een uniek stuk natuur op willen offeren in deze tijden van klimaatcrisis.”

De Lutkemeerpolder is een oud landbouwgebied van 45 hectare bij Osdorp aan de westelijke kant van Amsterdam. Naast een aantal reguliere boerenbedrijven, heeft het al honderd jaar onderdak geboden aan akkerbouwbedrijf De Boterbloem, dat de laatste decennia biologisch is geweest. Begin 2000 zijn er ontwikkelingen op gang gekomen om het gebied om te toveren tot bedrijventerrein, waarmee de grond ineens verveelvoudigde in waarde. Uit deze inboedel is het huidige plan ontsproten, onder leiding van toenmalige GroenLinks wethouder van Poelgeest, om er een distributiecentrum te vestigen.

Met verver verdedigd

“In het huidige stadsbestuur is GroenLinkswethouder Marieke van Doorninck verantwoordelijk, die het plan om de polder vol te bouwen steeds met verve heeft verdedigd . Maar om de kritiek in de gemeenteraad te pareren, waar men onder meer zag dat het aanpalende industrieterrein nog halfleeg stond, wat nog steeds het geval is, werd plechtig beloofd dat er pas met bouwwerkzaamheden zou worden begonnen als er een daadwerkelijke koper zou zijn. Ook werd verklaard dat slechts dat deel ‘ontwikkeld’ zou worden waar een koper voor was”, weet de actiegroep.

Daadwerkelijke koper

Een jaar geleden maakte de wethouder bekend dat er een daadwerkelijke koper zou zijn, een geheimzinnig bedrijf dat een enorme hoeveelheid ruimte nodig zou hebben en daarom in de Lutkemeerpolder zou willen bouwen. “De naam werd niet bekend gemaakt. Bij een raadsdebat in maart 2021 werd nog eens uitstel tot juli gevraagd om de definitieve koopakte te tekenen en werd wederom geweigerd om de naam bekend te maken. Deze ligt nu dus op straat”, bevestigt Behoud Lutkemeer.

De actiegroep hoopt dat veel inwoners van Amsterdam vandaag om 16.00 naar de Stopera komen om ze te ondersteunen.