Persbericht: Nieuw! Zelf de jaren 50 museumwoning verkennen met audiotour Goed Wonen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Nieuw! Zelf de jaren 50 museumwoning verkennen met audiotour Goed Wonen


Het Van Eesteren Museum biedt iets nieuws: het zelfstandig bezoek aan de Van Eesteren Museumwoning in Slotermeer. Terwijl je luistert naar een audiotour met bijzondere verhalen over de objecten en het interieur, verken je de jaren 50 museumwoning. Zelfstandig en in eigen tempo ontdek je zo de gebruiksvoorwerpen, meubelen en inrichting uit die tijd en de visionaire ideeën en principes van Stichting Goed Wonen.


Het zelfstandig bezoek aan de Van Eesteren Museumwoning is een nieuwe manier om de museumwoning in de Amsterdamse wijk Slotermeer te bezoeken. Het is aanvullend op het bezoek onder begeleiding van een gids; dat blijft bestaan. Het museum heeft dit nieuwe bezoek ontwikkeld om bezoekers ook de kans te geven zelfstandig de woning te ontdekken en deze, al luisterend naar de audiotour, in eigen tempo te kunnen ervaren. In die audiotour leer je meer over de inzet van modernistische ontwerpprincipes voor de bouw van deze wijk, over de visie op wonen door Stichting Goed Wonen en over de verhalen achter verschillende objecten uit de collectie - van alledaagse gebruiksvoorwerpen tot designklassiekers. De audiotour is gemaakt in samenwerking met het team van woninggidsen van het museum en de audiofragmenten worden afgewisseld met persoonlijke ervaringen en herinneringen van de gidsen zelf. De audiotour is te beluisteren met behulp van de eigen smartphone, iPad of ander mobiel apparaat. Daarmee scan je de QR-codes die verspreid over de woning zijn opgehangen en luister je naar de verhalen die bij de objecten horen.


Stichting Goed Wonen: visionaire woonideeën

De audiotour bevat informatie over de visionaire ideeën van Stichting Goed Wonen. Deze stichting ontstond in de jaren 50 uit idealistische architecten, ontwerpers en (meubel)fabrikanten. Zij hadden ideeën over hoe men in de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog zou moeten wonen en gingen uit van de gedachte dat het maatschappelijk ideaal van een nieuwe samenleving te bereiken viel door middel van goede architectuur en goed ontwerp. De bloemetjesgordijnen en de tapijten op tafel gingen de deur uit. Licht, lucht en ruimte kwamen ervoor in de plaats. Bekende producenten uit die tijd, zoals Bruynzeel, Auping, Gispen, ‘T Spectrum, De Ploeg, Fris Edam en Gero, kregen het zogeheten Goed Wonen keurmerk en veel van hun ontwerpen zijn in de museumwoning te bewonderen.


Bezoek de museumwoning

Het zelfstandig bezoek aan de museumwoning met audiotour, duurt 1,5 uur en is mogelijk elke vrijdag en zaterdag om 12.30 uur. Het startpunt van het bezoek is het Van Eesteren Paviljoen, Noordzijde 31, in Amsterdam.

Voor het volgen van de audiotour hebben bezoekers hun eigen smartphone (met QR-scanner) en een hoofdtelefoon nodig.

Tickets: € 12,50 (vol tarief) | € 8,50 (kortingstarief) | gratis (kinderen t/m 12 jaar).


Naast dit zelfstandig bezoek is de museumwoning ook te bezoeken onder begeleiding van een gids, elke donderdag t/m zondag om 14.30 uur.

Zie voor meer informatie over de museumwoning en tickets de website van het museum, www.vaneesterenmuseum.nl

Het zelfstandig bezoek aan de museumwoning is te boeken met ingang van de heropening van het museum op 10 juni 2021.


De audiotour is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.




EINDE PERSBERICHT



Noot voor de redactie


Voor meer informatie en/of beeldmateriaal in hoge resolutie over het zelfstandig bezoek aan de Van Eesteren Museumwoning kunt u contact opnemen met Iwan Daniëls, e-mail pr@vaneesterenmuseum.nl, tel. 06 4517 0617.


Leden van de pers nodigen wij ook van harte uit voor een bezoek aan de museumwoning en om de audiotour te komen doen. Neem daarvoor contact op met Iwan Daniëls via bovenstaande contactgegevens.


De bijgeleverde foto’s mogen rechtenvrij worden gepubliceerd bij journalistieke artikelen over de museumwoning op voorwaarde dat het juiste bijschrift wordt gebruikt en de fotograaf (Foto: Jurre Ongering) wordt vermeld.


Over de Van Eesteren Museumwoning

De Van Eesteren Museumwoning staat midden in de Westelijke Tuinstad Slotermeer, aan de Freek Oxstraat. De woning stamt uit 1952 en is in originele staat teruggebracht. In de museumwoning ervaren bezoekers het nieuwe wonen na de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam, de richtlijnen van Stichting Goed Wonen en de sfeer van de jaren 50.


Over het Van Eesteren Museum

Het Van Eesteren museum is hét informatiepunt over het cultuurhistorisch erfgoed van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren en de bijzondere stedenbouwkundige opzet van de tuinsteden. Het museum bestaat uit een binnenmuseum (het Van Eesteren Paviljoen aan de Sloterplas), een buitenmuseum (delen van de Tuinstad Slotermeer) en een museumwoning. Vanuit het museum starten dagelijks wandelingen en rondleidingen. Kijk voor de volledige agenda op de website, www.vaneesterenmuseum.nl.





Van Eesteren Museum Amsterdam
Noordzijde 31 | 1064 GV Amsterdam
T 020 447 18 57 
www.vaneesterenmuseum.nl 



Van Eesteren Museum 10 jaar
Tentoonstelling We built this city on Rock and Roll Over de opkomst van jeugdcultuur en rockhelden in de jaren 50, 60 en 70 15 oktober 2020 t/m 27 juni 2021

Disclaimer
De informatie in dit e-mailbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde en heeft daarmee de status vertrouwelijk. Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking van deze informatie aan derden is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van een van de bedrijven (Rodi Media B.V., Rodi Rotatiedruk B.V. en Rodi Verspreiding B.V.) binnen de Rodi Holding B.V.. Rodi Holding B.V. wijst iedere aansprakelijkheid af voor schade ten gevolge van een onjuiste, onvolledige en ontijdige verzending en ontvangst van de inhoud van deze e-mail. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele virussen. U wordt verzocht bij onjuiste adressering de afzender direct te informeren en het bericht te vernietigen. Wij adviseren u om bij twijfel over de juistheid of de volledigheid van het e-mailbericht contact met de afzender op te nemen. Indien u niet akkoord gaat met bovengenoemde voorwaarden dient u deze e-mail direct te retourneren aan verzender, o.v.v. “niet akkoord disclaimer” en dient deze e-mail als niet verzonden te worden beschouwd. Bij gebruik van de inhoud van deze e-mail aanvaardt u de disclaimer.

Afbeelding