Geuzennamen niet altijd indrukwekkend

Oranje
De Sterren van de Halve Maan.
De Sterren van de Halve Maan. (Foto: Nike)

Indrukwekkende geuzennamen

Oranje is de geuzennaam voor het Nederlands elftal. Na de WK finale van 1974 stond ons nationale team ook wel bekend als Clockwork Orange vanwege het totaalvoetbal, maar deze benaming wordt al tijden niet meer gebruikt.

Veel voetballanden worden net als Oranje naar de voor hun land karakteristieke kleuren vernoemd, zoals Gli Azzurri (Italië), Blauw-Geel (Oekraïne en Zweden) en les Blues (Frankrijk). Vindingrijker zijn wat dat betreft onze zuiderburen met hun Rode Duivels of de Schotten, die door de kleuren van de vele traditionele clans tot The Tartan Army zijn gekomen.

Angst bij tegenstanders

Verwijzingen naar kleuren zijn niet bepaald origineel, maar nog een stuk saaier zijn bijnamen als Nati (Zwitserland), Sbornaya (Rusland), Das Nationalteam (Oostenrijk), Národni tým (Tsjechië) en Die Mannschaft (Duitsland), die doodsimpel letterlijk verwijzen naar de nationale ploeg. Dan boezemen landen met dierennamen toch meer angst in bij tegenstanders. Wat te denken van De Draken (Wales), De Lynxen (Noord-Macedonië) of De Valken (Slowakije)? Bijzonder is de geuzennaam van de Finnen: Oehoe. Vernoemd naar de oehoe Bubi, die in 2007 zich tijdens de interland tegen België stortte op een van de doelen en de wedstrijd tijdelijk stil legde. Mooi zijn de bijnamen De Sterren van de Halve Maan (Turkije) en De Vurigen (Kroatië), maar de meest indrukwekkende is toch de koosnaam van Denemarken: Danish Dynamite.