Brug 776 vernoemd naar bruggenbouwer Tinie Worm

Algemeen
Foto-onderschrift: Erik Bobeldijk en Henk Worm onthulden de nieuwe naam van de brug. (foto: Jorien Blesgraaf-Coops)
Foto-onderschrift: Erik Bobeldijk en Henk Worm onthulden de nieuwe naam van de brug. (foto: Jorien Blesgraaf-Coops) (Foto: Brandeisfotografie)

NIEUW-WEST - Volgens dochters Cora, Hetty en Petra had hun moeder Tinie Worm (1943-2015) er een hand in. Na een week vol regen scheen tijdens de onthulling van de nieuwe naam van brug 776 volop de zon. Deze brug over de Osdorpervaart verbindt de Joris van den Berghweg en de Osdorperweg in het landelijk gebied aan de rand van Nieuw-West. En heeft sinds deze maand een mooie naam: de Tinie Wormbrug.

In juni 2020 werd het besluit door de gemeente bekrachtigd. Tinie Worm-de Boer, die in 2015 vlak voor haar 72e verjaardag onverwacht overleed, krijgt een brug met haar naam erop. Tinie zette zich namelijk in voor de leefbaarheid van Oud Osdorp en is vooral bekend van het Over de Rand festival dat zij initieerde en organiseerde. “Mijn moeder was een bruggenbouwer,” vertelt dochter Petra. “Dat was voor buurtgenoot Tamar Frankfurther dé reden haar naam voor altijd in de boeken te schrijven en een aanvraag voor deze brug in te dienen.”

Echt verdiend

Het werd niet zomaar een brug. Brug 776 ligt naast het terrein waar het Over de Rand festival wordt gehouden. Een jaarlijks terugkerend evenement vol inmiddels bekende onderdelen als de polderrace, het spellenparcours en de minidisco. Maar het was meer dan dit buurtbindende festival waarvoor Tinie Worm een brug naar zich vernoemd krijgt. Bij elke aanvraag wordt door de gemeente gekeken of iemand het verdient door echt iets te hebben betekend voor de buurt. “En dat is hier zeker het geval,” benadrukte dagelijks bestuurder Erik Bobeldijk tijdens de onthulling. “Zowel voor Oud Osdorp, de dorpsraad als de stad heeft zij zich ingezet. En dat verdient een bruggennaam.”

Veel meer Tinies

Ook andere bewoners, zij die Tinie hebben gekend, memoreerden tijdens de onthulling de naamgever als een warm persoon. “Tinie Worm zette zich in voor haar medemens en het sociaal-maatschappelijke leven in Oud Osdorp en Sloten,” sprak buurtgenoot Tamar Frankfurther. “We hebben veel meer ‘Tinies’ nodig om dit kleine stukje aarde gezellig, mooi en groen te houden. Fijn dat haar inzet als vrijwilliger bij verschillende activiteiten en in vele werkgroepen nu met een brug wordt gewaardeerd.” Liesbeth Berghuis van de Dorpsraad roemde Tinie om de gezellige, thematische nieuwjaarsrecepties en de mooie herdenkingen op 4 mei, die zij met haar maatje Mia Kooter organiseerde. “Haar positieve kwaliteiten, haar prettige omgang met mensen, maakte haar een echte bruggenbouwer.”

Google Maps

Erik Bobeldijk onthulde met Tinie’s echtgenoot Henk Worm, die samen met zijn broer jarenlang een veehouderij aan de Osdorperweg runde, de nieuwe naam van de brug. Buurman Minne speelde de trompet. Er waren gedichten van dochter Petra en van kleindochter Qwen, waarbij weer duidelijk werd wat Tinie als moeder, grootmoeder en bewoner voor de mensen in haar omgeving betekend heeft. Door de maatregelen rondom corona duurde het langer voor het heugelijke moment een feit werd. Maar dat leverde ook een voordeel op. In de tussentijd is het adres online toegevoegd en is de brug vindbaar in Google Maps.

Tinie Worm.