Stoomgemaal Halfweg 2 dagen open voor publiek

Algemeen
Het stoomgemaal werkt nog precies zo als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was.
Het stoomgemaal werkt nog precies zo als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was. (Foto: Pr)

HALFWEG - Stoomgemaal Halfweg zet zaterdag 7 en zondag 8 augustus de deuren open voor publiek van 11.30 tot 16.30 uur. Het stoomgemaal is het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld.  Tijdens de openstelling voor publiek draait het onder stoom.

Bezoekers kunnen de unieke sfeer proeven van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als in de tijd toen er nog geen elektriciteit was: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.

Waterbeheer

In Stoomgemaal Halfweg speelt zich het waterbeheer van weleer af. Jong en oud kan er aan de weet komen welke belangrijke rol stoom vroeger speelde en hoe nauw het gemaal verbonden was met de geschiedenis van Haarlemmermeer.

Voor kinderen is een bezoek aan het gemaal een onvergetelijke ervaring. Naast de grote stoommachine zijn er draaiende modelstoommachines, een smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer en ze ook de smeedhamer laat hanteren, en vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en graag uitleg geven en vragen beantwoorden.

Audiotour

Er is ook een gratis audiotour beschikbaar die via een QR-code kan worden gedownload op de eigen smartphone. Voor wie geen smartphone heeft, is er een papieren versie beschikbaar.

De toegangsprijzen bedragen voor volwassenen 8  euro en voor kinderen van 7 tot en met 17 jaar 4 euro. Voor meer informatie: www.stoomgemaalhalfweg.nl