10 jaar Culturele Stelling van Amsterdam

Algemeen
Kunstenaarsterrein Nieuw en Meer.
Kunstenaarsterrein Nieuw en Meer. (Foto: Pr)

AMSTERDAM - De Culturele Stelling van Amsterdam bestaat tien jaar. Dat wordt gevierd met de manifestatie ‘de Culturele Vrijstelling’, waarmee de CSA protesteert tegen het verdwijnen van goedkope woon-, werkruimte voor kunstenaars en culturele vrije ruimte in Amsterdam door de steeds verdergaande economisering van de stad. 

Zaterdag 11 september wordt de nieuwe kaart van de CSA  gepresenteerd in het Vrij Paleis. In hetzelfde weekend van 11 en 12 september openen ruim 30 bijzondere gebouwen van de CSA de poorten van hun kunstinitiatief, onafhankelijk woon-werkpand of vrije culturele ruimte. Zo ook kunstenaarsterrein Nieuw en Meer in uiterste zuidwesthoek van Nieuw-West. Nieuw en Meer is bovendien één van de initiatiefnemers van de CSA. 

Op adem komen

Bezoekers kunnen dolen door de gangen van de gebouwen, binnen wandelen in kunstenaarsateliers en werkruimten en struinen over de terreinen en de diverse publieke ruimtes en ateliers bezoeken even cultureel op adem komen bij performances en concerten. De panden van de CSA haken aan bij de Amsterdamse Monumentendag.

Demonstratief

Op 9 oktober vindt er een demonstratief Kunstcorso plaats dat dwars door de straten trekt rondom het Amsterdamse stadshart. Het korso wordt aangevoerd door verschillende beeldend kunstenaars, wonend of werkend in de panden van de CSA., te voet gevolgd door vertegenwoordigers en sympathisanten van de vele locaties van de CSA.

Zichtbaar

Om het volume en de gezamenlijke kracht van de bestaande vrije ruimten in Amsterdam zichtbaar te maken in het almaar vercommercialiserende stadslandschap, werd in 2011 de Culturele Stelling van Amsterdam opgericht. De Culturele Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie in en rond de stad waarin 40 onafhankelijke creatieve initiatieven, zelfstandige woon-werkpanden en vrije culturele ruimten zich hebben verenigd. In deze betaalbare gebouwen en op de aangrenzende terreinen huizen meer dan 3500 kunstenaars, cultureel ondernemers en activistische geesten die niet alleen experimenteren en produceren maar ook met (sub)culturele programmering naar buiten treden om vernieuwing, levendigheid en avontuur in de stad te brengen.

Voor meer informatie: info@culturelestelling.amsterdam of www.culturelestelling.amsterdam.