‘Mijn hele zijn, is een protest’

Algemeen
Thomas: "Ik ben sowieso niet zo bezig met wat andere mensen denken of doen, ik ga mijn eigen gang wel."
Thomas: "Ik ben sowieso niet zo bezig met wat andere mensen denken of doen, ik ga mijn eigen gang wel." (Foto's: Ad van Dam)

NIEUW-WEST - In een serie portretten Oog in Oog met…komen mensen, die wonen en/of werken in Nieuw-West, aan het woord over hoe zij dat ervaren. Wat vinden zij daar prettig of zouden ze juist graag willen veranderen? Kunnen zij zichzelf zijn? Voelen ze zich hier veilig? Deze week staan we Oog in Oog met de 28-jarige Thomas, die woont in Slotermeer.

Ad van Dam

“Ik ben op mijn 18e naar Amsterdam verhuisd. Dat was een heel bewuste keuze. Ik ben in Soest opgegroeid, dat heeft een dorpsgevoel, waar mensen op je letten, dat is niet echt mijn vibe, je valt daar sneller op dan hier, ik viel op door mijn kledingstijl, die is heel kleurrijk, arti, vrolijk, mensen in Soest kiezen eerder voor beige, in Amsterdam zijn er meer mensen die anders zijn. Amsterdam is vrijer en anoniemer. Ik hou van het rauwe van Nieuw-West, het is hier nog niet echt gegentrificeerd. Wat ik in deze buurt ook heel leuk vind, is het afval-shoppen. Mensen hebben het hier vaak over verloedering op straat, maar ik heb daar juist veel leuke dingen gevonden, omdat bewoners hier soms hun hele huisraad bij de afvalbak zetten en daar zitten soms best leuke dingen tussen. Wanneer ik langsfiets, kijk ik altijd even. Het is gewoon een gratis kringloop naast de deur. Nieuw-West heeft het imago, dat het hier niet prettig wonen zou zijn, omdat je nageroepen zou worden, of dat je te veel zou opvallen. Nu ben ik sowieso niet zo bezig met wat andere mensen denken of doen, ik ga mijn eigen gang wel. Ik woon hier goed en krijg dat gevoel helemaal niet. Gelukkig maar. Ik loop hier ook gewoon hand in hand met mijn vriendje en heb weinig last gehad. ”

Rolmodel

“Ik werd in 2005 fan van Madonna, bij het uitkomen van Hung Up. Ik ging op mijn 14e samen met mijn moeder naar een optreden van Madonna in de Arena. Dat was fantastisch. De openingsact had een soort paarden-thema met dansers in Jean-Paul Gautier paardrijpakjes en met Madonna die met een zweepje sloeg. Zij ging paardrijden. Ik wist niet wat ik zag, mijn moeder trouwens ook niet. Haha. Ik was nog niet bezig met of ik gay was of niet, dat besef kwam best wel laat bij mij. Maar anderen vroegen wel al, ‘Val je op jongens?’. De poster van het concert van Madonna had ik op de deur van mijn slaapkamer gehangen, dus dat was letterlijk wel een teken aan de wand. Nu hangt de poster ook hier in mijn huis. Ja, Madonna is achteraf wel echt een rolmodel voor mij geweest met Express Yourself en zo. Zij is wel iemand die goed begrijpt hoe je alle uitingsvormen kunt samenbrengen: muziek, mode, performance, film. Dat doe ik eigenlijk ook.” 

Kiri Mioki

“Als kleuter was ik helemaal weg van Kylie Minogue en noemde ik haar Kiri Mioki. Die naam heb ik nu als mijn artiestennaam gekozen. Ik ben nog steeds fan van haar en ik zing zelfs een cover van haar. Ik heb haar hit Can’t Get You Out of My Head, vertaald in Ik wil jou fucking graag in mijn bed. Mijn einddoel is natuurlijk een optreden van Kiri Mioki samen met Kylie Minogue!”.

Zichtbaarheid

“Ik denk dat popmuziek entertainment is, en dat ook moet zijn, maar je kunt er wel een tweede laag instoppen. Ik bedoel, mijn hele zijn, is een protest. Je kunt mij bijvoorbeeld in een grote roze outfit op het dak van een auto, een liedje zien staan zingen, los van dat het gewoon al een enorm spektakel is, is het leuk om te zien en te horen, maar het gaat natuurlijk ook om wat je zingt en hoe je eruitziet. Maar ook als ik niet optreed, wil ik een statement maken, want ik denk dat je de situatie niet vooruithelpt, wanneer je wel kan, maar uiteindelijk niets doet. Ik vind zichtbaarheid daarom belangrijk. Ik draag daar graag aan bij door me zo te uiten en uit te spreken. Dat is altijd en overal belangrijk of dat nou tijdens een optreden is of onderweg naar de supermarkt.”

Reageren: mail naar rozeinbeeld@gmail.com

Thomas is bewust naar Amsterdam verhuisd.