Groot feest in jarig Speeltuin Sloten

Algemeen
De speeltuin wordt vandaag de dag nog steeds druk bezocht.
De speeltuin wordt vandaag de dag nog steeds druk bezocht. (Foto: Jan Wich)

NIEUW-WEST – Hoe leuk is het om op te groeien in de buurt van een speeltuin. Waar je elke dag gratis kunt spelen en als je geld van thuis meekrijgt ook nog een ijsje kunt kopen. Dat kan de jeugd in en om Sloten al 100 jaar. In het afgelopen voorjaar bereikte Speeltuin Sloten deze mijlpaal. Door corona werd de bijbehorende koninklijke erepenning in ontvangst genomen van de commissaris van de koning, onder het genot van een glaasje champagne in een klein gezelschap. Aanstaande zaterdag, 18 september, staat het uitgestelde grote feest voor kinderen en ouders op het programma. Van 10.00 tot 20.00 uur zijn er allerlei activiteiten voor alle kinderen die maar willen komen.

‘Veel oudere mensen die nu nog in de buurt wonen hebben hier gespeeld’

Speeltuin Sloten is het initiatief geweest van ondernemers in het dorp. Amsterdam annexeerde het dorp Sloten. Met de komt van Schiphol werd de Sloterweg de verbindingsweg tussen het vliegveld en Amsterdam. Het werd te druk op de Sloterweg en best gevaarlijk voor kinderen die op straat speelden. Vandaar deze speeltuin. “Veel oudere mensen die nu nog in de buurt wonen hebben hier gespeeld. Veel komen nu met hun kleinkinderen”, vertelt voorzitter van de speeltuin Ilse Hessels-Visser. “De speeltuin is echt wel een ding in ons dorp en er komen niet alleen kinderen uit de buurt.” Postcode-onderzoek onder de bezoekers wijst uit dat kinderen uit geheel Nieuw-West en Badhoevedorp komen.

Gelukkige jeugd

Zestien jaar geleden is de speeltuin voor haar zeker een reden geweest om er tegenover te gaan wonen. Haar kinderen hebben er een gelukkige jeugd doorgebracht. Nu ze groot zijn en er geen gebruik meer van maken, is het zo langzamerhand tijd voor Ilse om het stokje van voorzitter over te dragen. “Jonge ouders mogen het oppakken. Eens in de zoveel tijd verjongt het bestuur weer en dat is logisch”, vindt ze. De gemeenschapszin in Sloten is groot, dus het vernieuwen van het bestuur zal wel lukken, verwacht ze.

Er gaan veel verhalen over de speeltuin. Veel van oudere mensen die terug kijken op een fijne tijd aldaar. Zoals in de oorlog, waar kinderen die het thuis niet zo breed hadden, op een soort van kamp gingen. De speeltuin bestaat uit een terrein met speelattributen en een clubgebouw; De Tuin van Sloten, waar binnen veel activiteiten hebben plaats gevonden. Kinderen van tuinders in de buurt die het niet zo breed hadden, werden op zaterdag bezig gehouden met mandjes maken van pitriet en zo meer. “Dat gaan we zo langzamerhand ook weer oppakken. Door corona konden we daar geen leuke dingen organiseren.”

Goede doelen

De attributen om te spelen worden bekostigd door subsidies van goede doelen. En wie een kinderfietsje over heeft of wat anders om mee te spelen, kan dat in de speeltuin kwijt. Zo knoopt het bestuur de eindjes aan elkaar. Het terrein wordt al sinds mensenheugenis gehuurd van de gemeente Amsterdam voor slechts een euro. Maar daar komt in 2024 een einde aan. De gemeente heeft al aangekondigd de huur te verhogen naar 1000 euro. Een forse stijging waarvan de voorzitter niet weet hoe die moet worden opgevangen. “Dat is voor het nieuwe bestuur”, lacht ze. Eerst maar eens feest vieren.

Iedereen mag gratis komen spelen in de speeltuin, er is voor iedereen wat wils. Om het hoofd enigszins financieel boven water te houden, kunnen kinderen lid worden voor 25 euro per jaar. Voor hen worden extra activiteiten georganiseerd in de Tuin van Sloten, zoals paaseieren zoeken, een sinterklaasfeest, Halloween, kinderdisco en noem maar op. De speeltuin is elke dag geopend vanaf 9.00 uur. Van dinsdag tot en met zondag is ook het clubgebouw open en is er iemand aanwezig die een oogje in het zeil houdt. Op maandag en dinsdag is vaak het huisje open waar een snoepje kan worden gekocht. Ook degene die daar in zit, waakt over de speeltuin. Om 18.00 uur gaat het hek weer dicht.

Voortzetten

Het beheer, onderhoud en alle andere organisatorische zaken worden door vrijwilligers gedaan. Dat is wat Ilse bedoelt met ‘een ding in het dorp’. Alles wordt door vrijwilligers gedaan. Want ze doen er alles aan om de speeltuin voort te zetten. Immers: “De Sloterweg is nog drukker geworden en het is voor kinderen in de stad moeilijk om op een veilige manier buiten te spelen.”

De Sloterweg is nog drukker geworden

 Het bestuur wil dan ook meer leden trekken en hoopt dat mensen die het belangrijk vinden om de speeltuin te behouden zich aansluiten.

Feestprogramma

Het programma van het feest aanstaande zaterdag, ziet er als volgt uit: om 10.00 uur feestelijke opening Speeltuin Sloten; van 10.30 tot 11.00 uur schminken; van 13.00 tot 16.00 uur oudhollandse spelletjes door de speeltuin; van 15.00 tot 16.30 uur kinderdisco; van 16.00 tot 18.00 uur kidsclub met clown en ballonnen en van 18.00 tot 20.00 uur de feestelijke afsluiting met een optreden van Dennis Burger.

Voor meer informatie: www.speeltuinsloten.nl.

Ook vandaag het vierde deel van het verhaal op deze site van fanatiek speeltuinbezoeker Jan van Mersbergen, dat hij speciaal voor het jubileum heeft geschreven.

Kinderen gingen vroeger zelfs op kamp in de speeltuin.