Gemeente Amsterdam stimuleert ouderen om ‘door te trappen’

Algemeen
De gemeente Amsterdam stimuleert het fietsen onder ouderen.
De gemeente Amsterdam stimuleert het fietsen onder ouderen. (Foto: Pixabay)

NIEUW-WEST - De 55-plusser die het meest door het stadsdeel fietst en daarmee de ‘Doortrapper van Nieuw-West’ is  wordt morgen, zaterdag 9 oktober, bekend gemaakt. Dan zet Erik Bobeldijk, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West, de winnaar in het zonnetje tijdens de Doortrappen Karavaan. Die wordt van 11.00 tot 14.00 uur gehouden op Osdorpplein 113, naast het ING-kantoor.

Bobeldijk rekent op veel animo. “Zeker omdat ik merk dat steeds meer 55-plussers fietsen. Iets waar Nieuw-West zich uitstekend voor leent. We zijn een ruim opgezet stadsdeel, met veel fietspaden. En we zijn vooral een mooi en groen stadsdeel waar het prettig fietsen is. En dat maakt het aantrekkelijker om die fiets te pakken. Bovendien is het ook nog gezond en gezellig. Ik nodig iedereen uit om door te trappen door Nieuw-West.”

Beweegtips

Amsterdammers van 55 en ouder zijn tijdens de Karavaan op donderdag welkom voor een gezellig gesprek, advies over veilig(er) blijven fietsen en beweegtips. Ook is een lokale fietsenmaker aanwezig voor een fietsencheck en kleine reparaties aan de fiets. Aan de eerste 75 mensen die langskomen in ieder stadsdeel, geeft Doortrappen een gratis fietsspiegel weg.

Veel ouderen in Amsterdam fietsen nog en blijven daardoor langer vitaal. Gemeente Amsterdam en het lokale Doortrappen team zijn daarom in ieder stadsdeel op zoek naar de ‘beste Doortrapper’ om hem of haar in het zonnetje te zetten.

Vergrijzing

Meer dan de helft van de 60+’ers stapt minimaal enkele keren per week op de fiets. Veel van hen fietsen graag, maar mede door de vergrijzing neemt het aantal verkeersslachtoffers onder fietsende 60-plussers toe. Het gaat dan vaak om enkelvoudige ongevallen: een ongeluk waar geen andere verkeersdeelnemer bij betrokken is. Zeker in een drukke stad als Amsterdam komt er als fietser veel op je af. Daarom vindt de Gemeente Amsterdam het belangrijk dat men al vanaf 55-plus veilig op de fiets kan blijven stappen met behulp van initiatieven als Doortrappen.

Fietsen is een fijne manier om in beweging te blijven. Bovendien blijven ouderen mede door te fietsen langer gezond, sociaal en zelfredzaam. Ze fietsen dan ook graag, willen graag blijven fietsen, maar zijn ook kwetsbaar in het verkeer. De gemeente Amsterdam heeft met programma Doortrappen de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Doortrappen motiveert ouderen om zelf maatregelen te nemen om veilig te blijven fietsen. Dit doen zij met behulp van praktische fietstips, handige oefeningen om soepel te blijven en leuke activiteiten in Amsterdam.

Fietsactiviteiten

Het hele jaar door organiseert Doortrappen fietsactiviteiten voor ouderen. Meer informatie over Doortrappen en de activiteiten: www.doortrappen.nl. Voor alle activiteiten in de buurt is de website bij ‘in mijn buurt’ er.